Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gigantisk gam flög som ett segelplan

Annons

Den största flygande fågel som existerat var en gam som levde i Argentina för sex miljoner år sedan. Nu har forskare räknat ut att den kunde segla 30 mil eller mer _ utan ett enda vingslag.

Arten, som döpts till Argentavis magnificens, var närmast släkt med våra dagars kondorer, men ofantligt mycket större. Den vägde lika mycket som en fullvuxen karl, runt 70 kilo, och hade en vingbredd som ett mindre flygplan, cirka sju meter.

Ända sedan den upptäcktes för 25 år sedan har forskarna funderat på hur en fågel med sådana dimensioner kunde lyfta från marken och hur den betedde sig när den väl var luftburen.

Den nya studien, som utförts av forskare i Kanada och USA, besvarar delvis frågorna. Med hjälp av datorsimuleringar drar de slutsatsen att Argentavis knappast kunde flyga som de flesta moderna fåglar med hjälp av kraftfulla vingslag.

I stället utnyttjade den sannolikt termiken, uppåtgående varma luftströmmar. Sådana måste ha varit vanliga i det varma, öppna och torra landskap där arten levde.

När jättefåglarna kommit upp och börjat cirkla i luften befann de sig i sitt rätta element. De kunde troligen stiga uppåt ända till tre kilometers höjd utan att röra vingarna mer än marginellt.

När de väl nått lämplig höjd kunde de glida som segelflygplan nästan hur långt som helst, fortfarande utan vingrörelser. De rörde sig bara från den ena varma luftströmmen till den andra. På det viset var de kapabla att flyga 30 mil eller mer på en dag, en stor fördel för en asätare. Den normala flyghastigheten bör ha legat runt 60_70 kilometer i timmen.

Hur de bar sig åt för att komma upp i luften är däremot en annan fråga. Forskarna misstänker att de sprang snabbt framåt mot vinden i en nerförsbacke, eller kanske bara kastade sig ut från klippor.

Studien redovisas i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

TT

Mer läsning

Annons