Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftig mat oroar kinesisk ansvarig

Annons

En av de högsta ansvariga för övervakningen av den kinesiska livsmedelsproduktionen medger att det kan bli svårt att få bukt med problemen med giftiga ämnen i maten.

Larmrapporterna om hälsovådlig kinesisk mat har kommit tätt den senaste tiden, både i USA och inom EU. Kinesiska myndigheter har tenderat att avfärda uppgifterna som "sensationsmakeri" och konfiskerat en rad amerikanska varor i vad som förefallit vara rena vedergällningen.

På officiellt kinesiskt håll har det hetat att landets kontrollsystem är effektivt.

Men på lördagen medgav Sun Xianze, chef för den avdelning vid kinesiska Livsmedelsverket som samordnar kontrollen av livsmedelssäkerheten, att läget är allvarligt.

Vid ett symposium i Peking sade han att det trots vissa förbättringar på senare tid inte finns anledning till optimism om möjligheterna att förbättra livsmedelssäkerheten.

Han sade enligt nyhetsbyrån Nya Kina att ju mer arbetet fördjupas, desto fler brister i systemet uppdagas och desto mer komplicerat blir inspektionsarbetet.

Han erkände att det förekommer ett utbrett användande av farliga kemikalier inom det kinesiska jordbruket och köttproduktionen och att problemen nu utgör ett hot mot landets livsmedelsexport.

Sun sade att man också kan räkna med allt fler rapporter om hur hälsovådlig mat säljs inom landet.

Han lovade att Livsmedelsverket ska förbättra informationen och samordna sin verksamhet runt om i landet bättre. I 31 städer ska verket inrätta nya avdelningar för livsmedelskontroll som ska koncentrera sig på spannmål, matoljor, grönsaker, kött, ägg, mejerivaror och fisk.

Oberoende experter har krävt en total förändring av kontrollarbetet. I dag är ansvaret för livsmedelskontrollen splittrat på nio regeringsdepartement och statliga myndigheter

TT

Mer läsning

Annons