Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gift hittat i "superbären" – var tredje påse har för höga halter bekämpningsmedel

Det så kallade "superbäret" goji innehåller stora mängder bekämpningsmedel. Det visar konsumenttidningen Råd & Röns test av tolv olika märken.

Annons

Gojibär kommer från busken som på svenska kallas bocktörne, och har den senaste tiden blivit allt mer populära i Sverige. Bären har kallats för superbär och sägs vara extremt hälsosamma.

Enligt Råd & Rön är de gojibär som säljs i Sverige nästan alltid importerade från Kina, där man ofta använder bekämpningsmedel för att hålla buskarna som gojibären växer på fria från mögel och skadedjur.

Gojibär kallas superbär bland annat för att de innehåller höga halter av mineraler och antioxidanter. Arkivbild.

I Råd & Röns analyser har man undersökt gojibär från tolv olika märken, och totalt hittade man rester från 22 olika bekämpningsmedel. Endast fem produkter var helt fria från bekämningsmedel. Fyra av produkterna innehöll så mycket bekämpningsmedel att de överskrider EU:s gränsvärden.

– Vi tycker inte det är farligt. Men det är lite onödigt att det finns så många olika ämnen i bären, särskilt med tanke på att de framställs som så hälsosamma, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, i en kommentar till SVT.

Enligt SVT är bekämpningsmedlet carbofuran, som fanns i tre av påsarna, mest farligt.

– Det är väldigt giftigt och ger akuta effekter. Det påverkar nervsystemet, man kan få skakningar i kroppen och bli illamående. Och det behövs inte så stora mängder, säger Anneli Widenfalk till SVT.

Risenta, som var en av de fyra märken där mängden bekämpningsmedel överskrider gränsvärdet, gick tidigare i år ut med att man nu kommer gå över till att endast sälja ekologiska gojibär.

Här kan du se vilka produkter som klarade testet.

Mer läsning

Annons