Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gick bärsärk på skola

Annons

När Vasaskolans personal ringde polisen klockan kvart över åtta på onsdagsmorgonen hade polisen redan fått två samtal om att en ung man gick bärsärkargång i Hedemora.

Strax efter åtta stod den uppenbart drogpåverkade mannen och bankade på porten till polisstationen i Hedemora där personalen satt i morgonmöte.

Därifrån gick han vidare till socialkontoret. Där tog han sig in via väntrummet till personalen genom att slå sönder en dörr som hålls låst av säkerhetsskäl. Väl inne slog han sönder luckan till receptionen.

-Han sökte efter en i personalen, berättar chefen för socialförvaltningen Anders Jacobsson.

Eftersom tjänstemannen ännu inte kommit till jobbet lämnade 22-åringen socialkontoret och rusade till Vasaskolan.

-Jag har aldrig sett något liknande förut. Han pratade osammanhängande och det var omöjligt att få kontakt med honom, säger biträdande rektor Helene Vestman.

Mannen spottade omkring sig, skrek rasistiska slagord, gjorde sexanspelningar och blottade en nazistisk symbol tatuerad på benet.

Två flickor som går på skolan blev sparkade och slagna i ansiktet. Fyra ur skolans personal utsattes också för misshandel. Mannen slet av rektorns glasögon och trampade sönder dem.

De två flickorna hämtades av sina föräldrar som följde dem till vårdcentralen för omplåstring.

Varken flickorna eller någon av de vuxna blev så allvarligt skadade att de behövde föras till akuten.

Skolans personal lyckades på egen hand få ut honom på gården och låsa dörrarna. Anländande elever släpptes in genom en annan entré. Strax därefter kom den första polispatrullen som tvingades använda pepparsprej för att kunna gripa honom.

-Jag älskar dig morsan! skrek mannen innan polispatrullen förde honom till polisstationen i Avesta.

Efteråt samlades skolans personal för att tala igenom händelsen innan de mötte sina elever i klassrummen. Kurator och skolsköterska fanns tillgängliga för de elever som behövde enskilda samtal och efter lunch tog kyrkan emot elever på Sankt Paulusgården.

På eftermiddagen hade 16 anmälningar om bland annat misshandel kommit in till polisen från Vasaskolan.

Mannen är även anmäld för skadegörelse, våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman och ringa narkotikabrott.

Mannen kommer troligen att anhållas, men på onsdagseftermiddagen var han fortfarande alltför drog- påverkad för att kunna förhöras.

22-åringen är uppväxt i Hedemora kommun. Han har inte gått på Vasaskolan, men flera av de äldre eleverna kände igen honom.

Hos polisen är han väl känd. Han är bland annat dömd för dråpförsök i samband med knivbråket den 3 februari i centrala Hedemora samt misshandel och olaga hot av sin tidigare flickvän.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons