Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gertrud och geten

Annons

- Det var ett påfallande vackert djur. Och en riktig överlevare. Han gick helt fritt bland det vilda i skogen, förklarar Gertrud Gidlund.

I pannan satt en mycket lockig lugg. Ett tecken på att geten var ung fick de senare veta.

Gertrud och Krister Gidlund på Djuphällens gård var tillfälligt bortresta ett par dagar i januari. En nära släkting tittade till gården. Det var tjugo grader kallt och en get stod på verandan.

Grannar hjälpte till med att skaffa fram hö. En förstuga till gårdens stall öppnades och geten flyttade in. Han valde att sova på skullen, en lodrät trappa upp.

- Han blev absolut tillitsfull till slut, berättar Gertrud Gidlund om getpojken som fick namnet Love.

Att Love levt i skogen en längre tid märktes. Han drack inte vatten utan åt snö och ville ha det torrt och varmt omkring sig.

Skyggheten byttes snart ut mot stor sällskaplighet. En gräns sattes vid tröskeln till huset.

-Han var sällskaplig och intelligent. Han kände igen bilarna som kom hit men var restriktiv mot okända, berättar Gertrud Gidlund.

För att hitta ägaren inleddes ett detektivarbete som rörde sig allt längre från Djuphällen. Förra höstens filminspelningar i trakten undersöktes, djurregister kollades och annonsering genomfördes.

- Det gav spännande kontakter med folk som haft getter, säger Gertrud och berättar om Sune Johansson i Linghed som kunde förklara mycket om getens beteende.

Så småningom fastnade Gertrud vid tanken på att Love kanske vandrat från Västmanland och genom skogen, och så var det.

- Han slet sig i oktober vid en transport. I januari dök han upp här och nu är han tillbaka med sin flock. Ägarna trodde inte sina ögon. Det är listigt av en liten att klara sig. Jag fylls av stor respekt, säger Gertrud.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons