Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geriatriken blir kvar

Annons

Efter landstingets beslut att stänga 38 vårdplatser i länet, var huvudspåret att slå ihop delar av ger/rehab (ortopedrehabilitering och palliativ vård) med reumatologens vårdplatser.

Dessutom fanns förslag på att flytta platserna för strokerehabilitering till akutstrokeavdelningen.

Något som fick personalen vid ger/rehab att protestera kraftigt.

- Det skulle splittra vår verksamhet, förklarar Per Åkerlund, verksamhetschef för kliniken.

Men nu står det alltså klart att de geriatriska vårdplatserna för ortopedi och palliativ vård blir kvar i sina nuvarande lokaler, liksom att reumatologens kvarvarande vårdplatser blir kvar i sina.

- Dessutom har vi fått besked om att det inte är aktuellt att flytta våra strokerehabiliteringsplatser heller, åtminstone inte på flera år, berättar Åkerlund.

Han anser att cheferna har lyssnat till personalen.

- Ja, på två sätt. Dels har man lyssnat till de professionella argumenten. Men de har också lyssnat till den demokratiska biten, lyssnat på att personalen mått dåligt av förslaget.

Så efter omständigheterna tycker Åkerlund att det blev en bra utgång av detta.

Men sparkravet ligger fast. Geriatriken i Falun ska spara 7-8 miljoner kronor.

- Tyvärr innebär det att vi tvingas till att minska personalstyrkan. Men det är för tidigt att säga hur det ska gå till, eftersom vi nyss fått beslutet om var vårdplatserna ska placeras. Under augusti får vi diskutera hur vi konkret ska gå till väga, säger Åkerlund.

- Vi tittar också över hur våra hyreskostnader och städkostnader ska kunna minska.

Dessutom pågår en diskussion med primärvården, såväl distriktssköterskor som sjukgymnaster och arbetsterapeuter, om hur hemvården och hemrehabiliteringen ska byggas ut.

- Utbyggnaden av hemrehabiliteringen handlar inte minst om våra strokepatienter. Vi ser över strokevården både vad gäller på sjukhuset och när patienten kommit hem.

Det finns farhågor om hemsjukvården kommer att klara det ökade trycket när vårdplatser stängs.

- Egentligen är stängningen av landstingets vårdplatser inte det största problemet. Det är det faktum att Falu kommun stänger betydligt fler platser på sina särskilda boenden.

- Visst finns det farhågor för hur det ska gå, men jag tror att vi med en bra samverkan ska fixa det här, säger Per Åkerlund.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons