Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger stöd till ökad självkänsla

Första kontakten med Kris- och våldsmottagningen för män sker på helt frivillig basis, den är början till en lång process.
– Vi tycker att vi når god effekt, att vi gör skillnad med vårt arbete, säger Leif Jonsson och Claes Holm på mottagningen.
70 män har hittills tagit kontakt med mottagningen.

Annons

Kris- och våldsmottagningen för män i Falun/Borlänge har funnits sedan april förra året. Mottagningen drivs i projektform ett år i taget med medel från Länsstyrelsen och kommunerna. I Falun och i Borlänge räknar man med att cirka 1 000 kvinnor är utsatta för våld i nära relationer, vilket i praktiken betyder att det finns lika många män skulle behöva stöd att bryta sitt destruktiva beteende. Därför hoppas Claes Holm och Leif Jonsson att verksamheten permanentas.

Mottagningen jobbar med två delar, dels med män som befinner sig i kris utan att det behöver ha med våld att göra, dels med män där det handlar om våld.

Första kontakten med mottagningen söker mannen frivilligt. Claes Holm och Leif Jonsson informerar att de inte dokumenterar någonting av det som sägs, att de arbetar under sekretess och att de har anmälningsskyldighet om det framkommer att barn behöver skydd.

– Det här är vi är vi väldigt tydliga med i första kontakten så att de vet vad som gäller, säger Claes Holm.

Därefter får mannen berätta sin berättelse om vad som hände, Claes Holm och Leif Jonsson styr samtalet så att mannen får berätta vad som hände i minsta detalj, exempelvis "vad giorde du då?", "hur stod du då?".

– Utifrån det kan vi resonera om när våldet används för någonstans handlar det om makt, att ha kontroll och att skydda dig själv och upplevelsen av underlägsenhet och maktlöshet. Sedan handlar det att kunna se mig själv i situationen, att förstå och kunna göra ett val. Det är liksom det som är målet. Om min näve flyger ut eller jag använder fula ord mot någon så är det mitt ansvar. Den andra får göra vad den vill men jag har mitt eget ansvar för allt jag gör, säger Holm.

Han konstaterar att mannen oftast lägger fokus på vad partnern gör och i det tappar han bort sig själv och sina känslor och de val han göra utifrån sitt eget mående.

– Vi är inga läromästare som säger hur han ska leva livet, han kommer ju frivilligt och det i sig är en indikation på att han vill förändra. Då är det viktigt för oss att lyssna var han befinner sig i tillvaron. Vad är hans förklaring till att det blivit som det blivit och att han använt våld, säger Jonsson.

Därifrån börjar jobbet med att få mannen att växa med hjälp av olika metoder och övningar som ska stärka honom i de situationer han blir provocerad, att få mannen att vilja ta ansvar. Processen tar lång tid, uppemot ett år är inte ovanligt.

– Vi återkommer hela tiden till varandra och frågar "hur gick det där och vilka erfarenheter fick du", så att han sakta men säkert byggs upp och stärks utan att använda våld i någon form och i stället vinner självrespekt. Det här tar tid om det ska bli bra, det är inget "quick fix", och vad är alternativet, säger Leif Jonsson.

I förändringsarbetet finns också inbyggt ett säkerhetstänkande för kvinna och barn, så kallad partnerkontakt, där de bland annat erbjuds kontakt med kvinnofridsrådgivningen och "Trappan" för barnen, om behovet för det finns.

Mer läsning

Annons