Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger form åt trädgården

/
 • I sin egen trädgård har Karin satsat på planteringar och sittplatser en bit bort från huset. – Jag tycker om när man kan sitta och titta mot sitt eget hus från håll.
 • Skira löjtnantshjärtan vill Karin inte vara utan i sin trädgård. I bakgrunden verkstaden där hon tillverkar krukor och trädgårdsprydnader i betong.
 • Pärlhyacinter hör till Karins favoriter och dyker upp här och där i trädgården.
 • Att plantera många av samma sort för att göra intrycket av trädgården mer harmoniskt är ett av Karins tips. Ormöga som blommar tidigt finns det mycket av hos Karin.
 • Dillpionen är särskilt omtyckt eftersom det är den första pionen i trädgården som blommar under säsongen.

Annons

Maximal effekt med minsta möjliga insats trodde Karin Holmats Bond var det som hennes kunder skulle efterfråga i första hand.

- Men jag hade fel. De flesta som anlitar mig är väldigt intresserade och lägger ned jättemycket tid och engagemang i sina trädgårdar, berättar Karin som oftast konsulteras som bollplank.

- Många har jättemycket idéer men har kört fast och vet inte riktigt i vilken ände de ska börja. Där kan jag komma in och bena ut behoven och komma med konkreta förslag på hur de kan gå vidare.

Karin är uppvuxen i Nyköping men bodde under somrarna i Hjortnäs där hennes pappas släkt finns. Med skogarna, de öppna ängarna och bergen väcktes Karins intresse för naturen och allt som växer.

- Jag har alltid odlat där jag kunnat, om så bara på en balkong.

I dag har hon flera hundra kvadratmeter trädgård i Tällberg dit hon flyttade för två år sedan tillsammans med maken Ulf som är uppvuxen i Leksand. I Stockholm arbetade Karin, som är konstvetare i botten, med utställningar åt konstkollektivet Blås & Knåda. Efter flytten till Dalarna och de två döttrarnas födsel kände Karin att hon ville utvecklas vidare och gick en ettårig distansutbildning i trädgårdsdesign vid trädgårdsakademin i Ängelholm.

- Genom trädgårdsarbetet får jag utlopp för flera intressen; färg, form och natur, säger Karin som jobbar med flera olika projekt samtidigt. I Falun har hon bland annat anlitats för att rita trädgårdarna till ett par nybyggda hus där hon är med från start.

- Det blir helt olika trädgårdar beroende på vilka behov de boende har, vad de gillar och inte, säger Karin.

Allra bäst tycker hon att det är om man tänker på trädgården redan när man placerar huset, att sätta huset mitt på tomten är kanske inte alltid den bästa lösningen. När hon och maken Ulf lät bygga sitt hus i Tällberg för något år sedan tog de med en landskapsarkitekt i ett tidigt skede för att ha någon utomstående att bolla idéer med.

- Det är ofta i samtalen de bästa lösningarna kommer fram. Jag börjar alltid men ett förutsättningslöst samtal där jag får en uppfattning om vad personerna tycker om eller inte och vad de vill med sin trädgård. Därefter går jag hem och skissar på förslag, tar fram bilder och gör en ritning. När vi träffats ytterligare någon gång gör jag en exakt växtlista som ägarna kan ta med sig till handelsträdgården eller ge till den som ska anlägga trädgården, säger Karin.

Men för den som vill ha maximal effekt i trädgården med minsta möjliga insats, finns det någon genväg?

- Det är en kostnadsfråga, att plantera tätt och att köpa stora plantor från start är ett säkert tips. Men viktigast är att utgå från den trädgård man har och plantera sånt som trivs med de förutsättningar som bjuds. Då får man snabbt lön för mödan.

Fakta/Karin Holmats Bond:

 • Ålder: 37 år
 • Familj: Maken Ulf, Saga fyra år, Linn tre år.
 • Bor: Hus i Tällberg.
 • Intressen: Förutom arbetet, att umgås med familj och vänner.
 • Gör: Trädgårdsdesigner

Fakta/Så lyckas du med trädgården:

 • Bestäm dig för vad som är viktigast för dig i din trädgård, varför vill du ha en trädgård? Kanske ska det bara se fint ut eller är trädgårdsodling ett verkligt fritidsintresse? Är köksträdgården det väsentligaste? Listan kan göras lång, men det blir lättare att disponera ytan om man vet vad man vill göra i sin trädgård.
 • Ha många sittplatser i din trädgård. Varför inte placera en sittplats så att du själv kan titta på ditt hus och planteringarna. Tänk lite "mäklarbilden", varifrån tar man den bästa bilden på sitt hus, där vill man nog sitta (istället för att titta på grannens.)
 • Var inte så rädd för att flytta och ta bort växter, omge dig med växter som du tycker om, gräv upp det som du inte gillar, byt och ge bort växter med dina bekanta.
 • Gör åtgärder i din trädgård som gör att det blir en mildare växtzon, exempelvis: Plantera växter som ger vindskydd, se till att växtplatsen är väldränerad och höj upp planteringsbädden, stenar alstrar värme.
 • Rörelse, riktning och rytm är viktigt i en trädgård. En trädgård blir mycket mera intressant om man inte ser allt på en enda gång. Skapa gärna viloplatser både för ögat och rent fysiskt med en vacker växt eller en dekoration. Sätt upp spaljéer, placera ut en vacker sten och gör naturliga stop.
 • Skapa balans mellan tomrum och fyllda utrymmen: Gräsmattor och stenläggningar kontra byggnader och planteringar.
 • Har du inte så stora planteringsytor tänk istället på höjden, klätterväxter tar minimalt med utrymme, men ger både insynsskydd och kan till och med skapa "tak".
 • Tänk bladformer och bladfärger och kombinera dessa på ett medvetet sätt. Det behöver inte alltid vara själva blommorna som är det dekorativa.

Mer läsning

Annons