Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Georgien drar Ryssland inför rätta

Annons

Georgien har lämnat in en anmälan mot Ryssland vid Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Fallet gäller deportationen av georgier från Ryssland.

De redan kyliga relationerna mellan de båda länderna har varit nästan bottenfrusna sedan Georgien i höstas tillfälligt grep fyra ryska officerare och anklagade dem för spioneri. Sedan dess har ett stort antal georgier bosatta i Ryssland tvingats tillbaka till hemlandet, ofta med våld och under primitiva förhållanden.

"Stämningsansökan grundas på hundratals fall av flagrant kränkning av georgiska medborgares och etniska georgiers mänskliga rättigheter av Ryska federationen i samband med deras deportationer", meddelade det georgiska justitiedepartementet.

En rysk UD-talesman kommenterade att sådana åtgärder knappast bidrar till att normalisera relationerna mellan länderna.

Innan spioneriaffären bröt ut hade Ryssland förbjudit import av georgiskt vin och mineralvatten; ett beslut som Georgien tolkade som hämnd för landets närmande till västvärlden. Efter spioneriskandalen bröt Ryssland järnvägs- och flygförbindelserna med Georgien och stoppade postgången mellan länderna.

Enligt regeringen i Tbilisi har ett par tusen georgier deporterats från Ryssland. Sju personer ska ha avlidit under transporten.

TT

Annons