Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geolog känner lukten av malm

Annons

Håksberg-Ickorrbotten-Iviken och Väsmanfältet på Finnässidan Väsman kan säkerligen brytas med vinst trots att malmen inte är lika koncentrerad som i Blötberget. Idag handlar det om vattenfyllda gruvor, kanske inom tio år en återöppnade gruvor.

- Borrningar och andra undersökningar som gjordes under SSAB-tiden och tidigare visar att det finns en malmreserv i Håksbergsfältet på uppskattningsvis 25-26 miljoner ton järnmalm, berättar Anders Högrelius som tycker att järnmalmskroppen under Väsman är mycket intressant.

- Fördelen är att det finns infrastruktur som man kan använda i gruvan inklusive rampen från Iviken ner till 250 meters nivån och då kan man bygga rampen ned till huvudnivån på 300 meter, säger Högrelius som bedömer att investeringen som krävs för att få upp malmen blir lägre än i Blötberget.

Det är från Iviken som man drömmer om att driva en ort ut under Väsman för att komma åt malmerna där.

- Reserverna som ligger under Väsman är dåligt undersökta men uppskattades till 54 miljoner ton. Man hade stora problem med vatten som läckte in från sprickbildningar när man gjorde en undersökning från Väsmanfältet åren 1962-63. Om malmerna under Väsman är brytvärda och om de är möjliga att bryta återstår att se men idag finns bättre möjligheter att täta mot vatten. Om man skulle kunna bryta från Ivikshållet kanske det skulle kunna gå, säger geologen Anders Högrelius.

I mitten av februari väntas IGE:s undersökningstillstånd för Ickorrbotten övergå i Lundin Minings ägo, därför har Lundin utvidgat det till att omfatta Väsmanfjärden och Väsmanfältet på Finnäset.

- Då har vi fem år på oss att undersöka gruvfälten och om de är intressanta så kan vi få förlängt undersökningstillstånd i ytterligare fem år. Jag skulle tro att när det gäller Håksbergsmalmerna så är de så väl dokumenterade att det kanske inte behövs kompletterande borrningar, säger Högrelius som hänvisar till att det finns svenska gruvor med sjöar ovanför gruvgångarna så om malmen är brytvärd så är den möjlig att utvinna.

När järmalmsgruvorna lades ned var priset på koncentrerad järnmalm 50 kronor per ton, nyligen har järnmalm noterat rekordnivån 540 kronor per ton. Därav intresset för järnet.

Men det är zinken som är det stora intresset för Lundin Mining, på tre år har zinken stigit från 700 dollar per ton till över 4000 dollar per ton.

Skulle malmerna i Yxsjöbergstrakten visa sig brytvärda så ligger de närmare till för brytning än en ny storgruva under Väsman.

- Där känner jag malmlukt, säger Anders Högrelius.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons