Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genom spöklika Falun

Annons

På 1600-talet hände det mycket i Falun. Kyrkan och rådhuset byggdes, och Falun var faktiskt ett tag landets näst största stad efter Stockholm.

Spökvandringen visar också att det fanns gott om historier om ond bråd död att berätta från den här tiden.

Mordbrännare, mördare, liemannen, Svarta damen och ett halshugget spöke bärandes på sitt huvud, dyker rätt som det är upp under kvällen.

Här finns häxor, näcken och Gamla mormor själv. Men också Engelbrekt, Selma Lagerlöf, drottning Kristina och Fetmats, som faktiskt kvällen till ära stigit upp ur sin grav för att berätta om den där berömda dagen i Gruvan som blev hans sista.

"Om man inte blir skrämd på direkten, skapar den eftertanke och en bild av verkligheten lagom till läggdags", är kulturföreningen Gamla Mormors tanke.

Vandringen vänder sig därför till vuxna och barn som är nio år eller äldre.

Och förstås, förutom att roa och oroa, är ett viktigt syfte att sprida historisk kunskap om Falun, som bär på så mycket kultur. Vi får höra om Faluns båda kyrkors tillkomst, om rådhuset, om det gamla Ångbryggeriet, historien bakom Spruthuset och Fisktorget.

Vi får dessutom veta om den, till skillnad från söndagskvällen, varma och torra sommardagen 1761 då två tredjedelar av centrala Falun brann ner.

Magister Brun och fröken Lotta guidar sällskapet runt de historiska kvarteren under en drygt två timmar lång tur, som startar vid Kristine kyrka och avslutas vid Thunströms köpmansbod.

Inte mindre än 14 teaterspel bjuds det under vandringen, och 15 aktörer deltar.

Fem spökvandringar till kommer kulturföreningen att bjuda på denna vecka.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons