Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generaldirektören kom ut i verkligheten

Annons

Gun Drugge är ledamot i migrationsverkets styrelse och som sådan hade hon bjudit in generaldirektör Janna Valik till kommunen.

- Det är bra för mig att komma ut och se verkligheten, särskilt i en liten kommun som Hedemora, säger Janna Valik.

Några direkta motsättningar mellan kommunen och Migrationsverket fanns det inte men parterna konstaterade att dialogen måste bli bättre.

Valik fick möjlighet att göra en kort runda på migrationsenheten i Hedemora och dessutom samtala med representanter från socialförvaltning, vård- och omsorg, skola, landsting, Hedemorabostäder och Hyresgästföreningen.

- Via vår enhet här fick jag veta att samarbetet med Hedemora kommun fungerar mycket bra i jämförelse med andra orter. Men visst finns det problem, exempelvis att vi inte kan informera i tid, säger Janna Valik.

Många gånger lägger skolan ner mycket arbete kring enskilda asylsökande, vilka i sin tur plötsligt tvingas lämna kommunen. Det medför onödiga kostnader och Janna Valik lovar att migrationsverket ska bli bättre på att informera när det gäller enskilda fall.

- Men i större frågor, exempelvis hur många flyktingar väntas komma nästa år kan vi bara förmedla prognoser, säger hon.

Gun Drugge anser att verksamheten tillfört kommunen mycket men att den också medför en belastning på en redan ansträngd ekonomi. Drugge vill att kommunen premieras för sitt arbete åtminstone i den grad att kostnadsökningarna täcks.

Janna Valik bjöds på en rundvandring i Gussarvsgården där ett antal asylsökande flyktingar med funktionshinder bor.

- Frågan är vem som ska bära kostnaderna om de beviljas asyl, säger Gun Drugge.

Frågan om Migrationsverkets enhet i Hedemora blir kvar diskuterades också. I dagsläget får drygt 90 procent av de asylsökande avslag på sina ansökningar och Migrationsverket bantar därför sin verksamhet kraftigt. Samtidigt minskar antalet personer som söker asyl.

- Hur det blir med Hedemora vet jag inte. Vi får ta ställning när vi får vår prognos i höst, säger Valik.

Hon passar också på att ta död på myten om långa handläggningstider.

- Vi har nästan nått vårt mål på sju månaders handläggningstid. Det är lagstiftningen som varit problemet. eftersom det varit tilllåtet att överklaga med nya skäl. Då har tidpunkten från då det första beslutet lämnades räknats in.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons