Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensamt tak för vårdavgifter föreslås

Ett gemensamt högkostnadsskydd för patientavgifterna och en äldreomsorgsfond för att klara 40-talisternas omsorgsbehov. Det föreslår regeringens utredare Bo Könberg.

Annons

Vid årsskiftet höjdes taket för hur mycket den enskilde behöver betala under ett år för mediciner, från 1 800 till 2 200 kronor, och läkarbesök, från 900 till 1 100 kronor. Kritiska röster har höjts mot storleken på höjningen, trots att taket legat stilla sedan slutet på 90-talet.

Förre landshövdingen Bo Könberg föreslår att det på sikt införs ett gemensamt högkostnadsskydd för patientavgifterna för läkemedel, vårdbesök och sjukresor. I avvaktan på det föreslår han en teknisk lösning för indexreglering av avgifterna så att höjningarna inte blir så stora. De olika taken bör höjas i takt med prisbasbeloppet, skriver han på DN-debatt.

Han föreslår även att avgiften för vård på sjukhus höjs från 80 till 100 kronor. Ett annat förslag är att inrätta en äldreomsorgsfond för att klara 40-talisternas behov av omsorg på 2020-talet. En årlig avsättning på en procent av BNP skulle om tio år kunna ge en fond på kanske 350 miljarder kronor i dagens penningvärde, skriver Könberg.

Mer läsning

Annons