Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam satsning på konferenser

Annons

Det går bra för konferensbranschen.

Under perioden januari till september 2006 ökade antalet konferenser i Sverige med nio procent jämfört med samma period året innan enligt mätningar från branschorganisationen Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

År 2005 omsatte besöksnäringen i Södra Dalarna 850 miljoner kronor. Antalet kommersiella övernattningar låg på 440 000.

De fem kommunerna i södra Dalarna, Hedemora, Säter, Ludvika, Smedjebacken och Avesta gör nu gemensam sak för att lyfta fram regionens möjligheter för konferensbranschen.

Stockholmsmässan SHIE är Nordens största. Förra året kom cirka 4 500 besökare till konferensmässan.

-Södra Dalarna kan erbjuda ett fantastiskt landskap med sjöar, berg och skogar. Vi ligger nära Mälardalen. Det bor tre miljoner människor på 20 mils radie från Säter, säger Säters turismsamordnare Jeanette Gossas.

I montern kommer sex av södra Dalarnas anläggningar att presenteras: Säfsen konferens, Skönviks konferenscenter, Tallmogården, Ulfshyttan herrgård, Brunnsvik folkhögskola och Vanbo herrgård.

Lena Paillette är turismsamordnare för Södra Dalarna. Hon lyfter gärna fram regionens välutvecklade nätverk.

-På konferensanläggningarna tycker de att det är underbart att man kan samarbeta istället för att vara konkurrenter. Antag att någons kock är däckad. Då kan de ringa till en annan anläggning och låna en ersättare.

-Inom regionen finns allt från de stora aktörerna som Kratte masugn och Säfsen till små kursgårdar som Folkarbo. Våra anläggningar finns på en och en halvtimmes resväg för de stora företagen i Mälardalen, säger Lena Paillette som uppmanar företagen inom södra Dalarna att besöka andra delar av regionen.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons