Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gazastrider på irakisk nivå

Annons

Striderna i Gaza har blossat upp till en nivå som liknar inbördeskrig. Hamas och al-Fatah beskyller varandra för att försöka ta makten med våld, och risken verkar överhängande att samlingsregeringen spricker.

Granater har skjutits mot både president Mahmud Abbas kansli och premiärminister Ismail Haniyas bostad i de fortsatta palestinska inbördesstrider som under tisdagen uppges ha krävt minst 21 personers liv.

"All information och alla fakta pekar mot en grupp dit Hamas politiska och militära ledare hör och som planerar en kupp mot den palestinska legitimiteten", anklagar presidentkansliet. Formuleringen ses som en hänvisning till det faktum att Abbas, som företräder partiet al-Fatah, är Palestinska myndighetens valde president.

Kansliet säger att "president Abbas uppmanar alla parter att omedelbart sluta skjuta och i stället inleda en seriös dialog".

Om inte våldet, som al-Fatah skyller på Hamas, upphör hotar Abbas med att lämna den palestinska samlingsregeringen.

Svaret från Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, Hamas väpnade gren, blev på tisdagseftermiddagen ett ultimatum om utrymning av ett Fatahkontrollerat säkerhetshögkvarter i staden Gaza. Tidsfristen gick ut klockan 13 svensk tid, enligt hotet som lästes upp av en Hamastrogen radiostation. På kvällen spretade uppgifterna om vem som hade kontrollen över området.

TT

Mer läsning

Annons