Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gayparad med förhinder i Jerusalem

Annons

Torsdagens Gay Pride-parad i Jerusalem stötte på en rad hinder innan den ens hunnit starta. En misstänkt attentatsman greps av polisen och ett planerat möte måste inställas av säkerhetsskäl.

Omkring 7|000 poliser och ett par hundra sjukvårdare samlades i centrala Jerusalem under eftermiddagen, medan marschdeltagarna förberedde sig på att tåga iväg. Runt om i staden blockerades gator av konservativa judar som betraktade gayparaden som en skändning av den heliga staden.

Ultraortodoxa judar har iscensatt en rad våldsamma protester under förberedelserna för gayparaden för att försöka sabotera evenemanget.

Polisen sade på eftermiddagen att en ultraortodox man gripits med sprängämnen som han hade tänkt detonera vid marschvägen.

Ytterligare 15 personer greps i den ortodoxa stadsdelen Mea Shearim sedan de kastat sten mot polisen.

Polistalesmannen Micky Rosenfeld sade att polisen befarade att tiotusentals människor skulle försöka stoppa gayparaden med våld.

I elfte timmen meddelade arrangörerna att det möte som skulle ha hållits efter vandringen genom staden hade inställts. Orsaken var att en strejk bland brandmän gjorde att ingen brandbil kunde posteras på mötesplatsen, vilket säkerhetsreglerna föreskriver.

I stället för massmöte aviserades en presskonferens.

Den senaste veckan har 130 människor gripits, bilar bränts och 24 poliser skadats i sammandrabbningar med demonstranter i religiösa områden i Jerusalem och den ultraortodoxa staden Bnei Brak.

Polisen räknade med att bara omkring 5|000 homosexuella, bisexuella eller transsexuella män och kvinnor samt sympatisörer skulle delta i den 40 minuter långa paraden.

Bland Jerusalems invånare finns en stark motvilja mot att så kallade HBT-grupper får framträda öppet. Det gäller inte bara ultraortodoxa judar, utan även många konservativa kristna och muslimer, som alla betraktar Jerusalem som en helig stad.

Förra året kunde paraden inte genomföras som planerat på stadens gator utan flyttades till en idrottsarena på grund av de religiösa gruppernas handgripliga motstånd. För två år sedan blev tre deltagare knivhuggna av en ultraortodox jude, som senare dömdes till tolv års fängelse.

TT

Mer läsning

Annons