Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gates på besök i Irak

Annons

USA:s försvarsminister Robert Gates uppmanade på torsdagen de irakiska ledarna att öka sina ansträngningar för att uppnå nationell försoning. Hans besök i Irak skedde efter den blodigaste dagen Bagdad upplevt på länge.

Gates sade inför ett möte med premiärminister Nuri al-Maliki att USA inte kan göra obegränsade åtaganden om trupper och stöd.

Gates vill att de irakiska ledarna ska skynda på arbetet med att lagstifta om hur fördelningen av oljeintäkterna ska ske mellan shiamuslimer, kurder och sunniaraber. Dessutom vill han att de ska enas om en plan för hur tusentals medlemmar av Saddam Husseins tidigare maktbas, Baathpartiet, ska kunna återvända till det offentliga livet.

Bagdadborna gav uttryck för sin sorg och vrede efter den blodiga onsdagen, då över 190 människor miste livet. Omkring 140 av dem föll offer för en bilbomb på marknaden i al-Sadriyya.

Röklukten efter den kraftiga explosionen låg kvar över bråten på marken.

Två månader efter det att säkerhetsplanen för Bagdad sattes i verket är förtroendet för regeringens och den amerikanska militärens insatser naggat i kanten hos krigströtta irakier.

I Washington konstaterade emellertid demokraternas gruppledare i senaten Harry Reid att kriget i Irak "är förlorat" och att en upptrappning av de amerikanska styrkorna inte skulle skapa fred i landet. Reid såg "det extrema våldet" i Irak denna vecka som ett uttryck för det.

Inte heller på torsdagen var Bagdad förskonat från våld. En självmordsbombare dödade 12 människor och skadade 21 utanför ett snabbmatställe. Explosionen antände även en lastbil med gastuber i lasten.

Den al-Qaida-anknutna gruppen Islamiska staten Irak kungjorde i ett meddelande på internet att den utsett ett skuggkabinett där Abu Hamza al-Muhajir är "krigsminister". Han uppfattas som ledare för al-Qaida i Irak.

TT

Mer läsning

Annons