Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garpenbergs handel saknade bärkraft

Annons

Anledningen till att vi socialdemokrater sade nej till ett kommunalt lån till Garpenbergs handel, vid kommunstyrelsens arbetsutskotts möte den 13 december, vill vi nu redovisa.

Detta ärende dök upp på bordet utan ett enda papper som underlag. Det föredrogs schematiskt och muntligt. Efter den enkla informationen och diskussionen efteråt, så bildade vi oss en uppfattning om att det inte fanns någon bärighet i Garpenbergs handel i nuvarande form.

Skuldbilden var mycket dålig och ett helt nytt koncept krävdes för att få en butik med långsiktig lönsamhet. Skattebetalarnas pengar ska inte försvinna in i ett företag som inte bedömdes vara långsiktigt hållbart.

Eftersom ärendet inte var berett, samt inga handlingar fanns, har vi även ett ansvar gentemot Boliden och Dormsjö-stiftelsen att som kommun fatta våra beslut på godan grund.

Vi känner inte heller att vi har spottat på någon i Garpenberg och inte heller känner vi oss inkompetenta. Vi har fattat ett otroligt svårt beslut på en grund som vi kan står för.

Vad det gäller den politiska beredningen av ärendet så finns det mer att önska. Kommunalrådet Gun Drugge (c) for som ensam politiker på två möten den 12 och 13 december, utan att bjuda in oppositionen.

Drugge informerade ej heller oss före arbetsutskottet om utfallet av diskussionen. Inte heller någon av hennes borgerliga kolleger gick med på hennes förslag.

Garpenberg liksom Vikmanshyttan behöver en handel. Kommunen och Hedemora näringslivsbolag arbetar mycket med dessa frågor. Livsmedelsförsörjningen är väldigt viktig på de mindre orterna.

Men som kommun löser man inte problemet med konkursfärdiga handlare genom att bevilja lån. Utan det är ni som bor på orterna som genom köptrohet gör det möjligt för en livskraftig butik.

Hoppas att ni Garpenbergsbor har tänt gnistan, genom kommunens nej till lån, som gör att butiken kommer att överleva genom ert lokala engagemang.

JAN STAGENMARK KERSTIN BRANDT

Mer läsning

Annons