Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärdsjö Grand Prix är landets största mopedfest

Annons

För femte året arrangeras den stora mopedfesten Gärdsjö Grand Prix.

- Vad jag vet är detta ett av de största mopedmötena i Sverige, säger arrangören Johan Matz.

Gärdsjö Grand Prix är ett möte för de stora mopedfantasterna i landet. Under de fem år som mötet arrangerats har allt fler upptäckt tillställningen. I fjol kom 300 klassiska mopeder.

- Vi räknar med minst lika många i år. Det handlar om mopeder upp till årsmodell 1980. De äldsta vi har med är mopeder från 1950-talet med påhängsmotorer, av typen Flymo och Victoria. Inga EU-mopeder alltså, säger Matz.

Mopedmötet är ett samarbete mellan Dalarnes automobilklubb, DAK, och Classic Car Week.

- Tidigare har DAK arrangerat några liknande möten i Borlänge. Men sedan år 2000 har alltså Rättvik fått ta över på "entreprenad", säger Matz.

I anmälningsavgiften ingår fikapaket vid starten och avslutningslunch vid hotell Lerdalshöjden i Rättvik.

- Vid målgång har vi högtalarintervjuer med deltagarna. Mopedexperten Bengt Abrahamsson, som förövrigt är ordförande för DAK, går runt och berättar om de olika mopederna. Jag kan utlova intressant information för de intresserade, säger Matz.

Tidigare år har en avslutningsfest arrangerats i Gärdsjö bystuga under kvällen.

- Men det ha visat sig att deltagarna har varit alltför trötta för att delta i en sådan tillställning - efter fem mils mopedåkande. Det är bara vi arrangörer som har orkat med det. Därför har vi ingen rockmusikspelning i år, säger Matz.

På lördag klockan tio flaggas de cirka 300 förväntade ekipagen av från startområdet i Ingels. Turen inleds med en naturskön färd längs skogsvägar mot Mårtanberg. Färden går sedan vidare mot Fallsbjörken, Bergsäng, Norr Lindberg, Kullsbjörken och vidare mot Gärdebyn. Målgång sker vid hotell Lerdalshöjden.

- Vi hoppas på en angenämt deltagande för alla som kommer, säger Johan Matz.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons