Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gapa lagom, Hultqvist!

Annons

Centralregionen tycks omättlig i sina krav, visar järnvägskonferensen den 25 november. Nyss fick man en onödig motorväg Ornäs-Falun, nu ska man ha 2,3 miljarder kronor till Dalabanan. Det hade gått att bygga en enklare väg med mitträcken och omkörningsavsnitt. Då hade bra med pengar sparats.

Dessa jättebelopp till Dalabanan innebär, som Gruhs i sin ledare befarade, att en mängd saker får offras; flyg, vägsatsningar och persontrafik på Västerdalsbanan. Alla de här kraven tycks ha Hultqvist som upphovsman. Han kräver också dubbelspår Borlänge - Falun och en egen riksdagsplats.

Motorvägsbygget betalades delvis med pengar som annars var avsedda för riksväg 71 till Sälen. Det har vi upplevt tidigare när Borlänge fick 40 miljoner kronor till en onödig ny väg till flygfältet trots att det fanns en bra väg för det fåtal som nyttjar flyget.

Dessa 2,3 miljarder kronor, som han nog inte kommer att få, räcker inte heller för hans fortsatta krav. Antagligen offras de pengar som ska förbättra Västerdalsbanans trafikstyrning. Hade varit klädsammare om Hultqvist också talat för en utbyggnad av banan till Sälen. Det gynnar också Borlänge.

Tord Hult anser att en sådan utbyggnad ger ett lyft för Västerdalsbanan. Sälen är Dalarnas största tätort om än bara under turistsäsongen. Snart kommer Hultqvist att märka, att hans ohemula krav undergräver hans förtroendekapital.

Han kommer att få hårt motstånd som kan äventyra hans riksdagsplats. Jag vill påminna om ordspråket "den som gapar över mycket mister ofta hela stycket".

ERIK WANFORS

Mer läsning

Annons