Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gångtunnel med is eller översvämning

Annons

- Väglaget i tunneln är bedrövligt. Smältvattnet rinner ner i tunneln och bildar en sjö. På nätterna fryser vattnet, så man tvingas gå på en iskana. Det är otäckt att gå där och man blir ofelbart blöt in på strumporna. Med tanke på hur mycket snö det finns kvar kommer mängden vatten bara att fortsätta att öka, säger Barbro Dahlgren, som bor på Strängvägen i Näset.

Hon tillägger att de som bor på den norra sidan av vägen måste ta sig fram för att komma till skolan och jobbet eller för att handla.

- Det är svårt nog för oss som är i arbetsför ålder att ta sig fram. Barn har ju en märklig förmåga att hålla balansen, men det bor många äldre här också, framhåller Barbro.

Hon konstaterar att vägen under tunneln är den enda som finns att välja för den som vill ta sig fram till älvbron och vidare mot Skogen.

- Att bara korsa riksväg 71 utan att hamna i rondellen går inte, eftersom det har satts upp ett högt mitträcke mellan vägbanorna. Risken är att att folk följer riksvägen och korsar den mitt i rondellen. Jag har svårt att tänka mig att man vill ha en massa cyklister och gångtrafikanter där, säger Barbro, som också undrar vem som tar ansvaret för olyckor som inträffar på grund av att tunneln är "obrukbar".

Kommunens gatu-/va-chef Jan Frimodig säger att han är medveten om problemet och att han tagit upp frågan med vägföreningen, som har ansvaret för väghållningen.

- Problemet är detsamma på fler ställen. Vattnet ansamlas på grund av att brunnarna ligger utanför tunnlarna och vattnet rinner, på grund av att iskanter har bildats, inte dit det ska. Jag anser att brunnarna skulle ligga mitt i tunnlarna, men jag har fått veta att det inte går att göra så. Förmodligen har det konstruktionsmässiga orsaker, säger han och tillägger:

- Det är en bökig period innan all snö har smält och vattnet runnit undan.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons