Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal dödsorder väcker ny vrede

Annons

Ett dokument som visar att östtyska gränsvakter hade order att skjuta för att döda framställs som en sensation _ trots att ordern rapporteras ha avslöjats redan för tio år sedan.

"Tveka inte att använda ditt skjutvapen, inte ens när gränsen överträds i sällskap med kvinnor och barn, vilket är en taktik som förrädarna ofta använt."

Meningen finns i ett sjusidigt dokument daterat den 1 oktober 1973. Ett exemplar av den maskinskrivna handlingen från säkerhetstjänsten Stasi till vakter längs gränsen mellan Öst- och Västtyskland hittades häromdagen i ett arkiv i Magdeburg.

Birthler är chef för BStU, en arkivmyndighet som håller i bevarandet av Stasi-dokumentation.

Tidningen Die Welt påpekar dock att dokumentet togs upp i en forskningsrapport redan 1997, där meningen om att skjuta mot kvinnor och barn citerades. Tidningen antyder att Birthler nu försöker vifta med pappren som en färsk sensation i hopp om att få fortsatt stora resurser till BStU.

Samtidigt understryker Knabe att nästan alla av Stasis 91|000 dåtida anställda i stort sett sluppit straff. Han tycker att debatt kring dokumentet kan bidra till att upprördheten hålls fortsatt levande och att kanske en större andel av Stasi-personalen får sona sina brott.

Ämnet fortsätter uppenbarligen att fascinera. Den gångna veckans svenska medierapportering om att säkerhetspolisen i Stockholm i sina arkiv har namn på misstänkta svenska Stasi-spioner har orsakat svallvågor i Tyskland och övriga Europa. "Stasi hade 50 spioner i Sverige _ Stockholm bekräftar för första gången agentnätets existens", lyder till exempel en rubrik i Berliner Zeitung i helgen.

Säpo har förnekat att det finns listor på svenskar som arbetat för Stasi, men för Ekot har myndigheten uppgett att det kan finnas strönamn på enskilda personer i arkiven.

TT

Mer läsning

Annons