Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla textilier inspirerade till ny design

Annons

De tre formgivarna är Nygårds Anna Bengtsson, Anna Sjons och Ebba Matz.

Nygårds Anna, bördig från Mora, är dessutom utställningsansvarig och hon berömde Gunilla Frost och Kristina Karlsson i Mora Hemslöjdsbutik för deras framsynthet att våga ta fram nytt tygtryck och ny design som nu exponeras i textilkammaren.

Formgivarnas förutsättningar har varit att hämta inspiration från de gamla textilier och de gamla färger som tidigare finns samlade i textilkammaren.

Nygårds Anna har gjort ylleplädar och även tänkt på framtiden i form av att göra en barnfilt och en alldeles speciell dopklänning. Hon hittade inspirationen till dekor och färger bland annat i sina plädar genom att studera Zornsamlingarnas gamla förkläden.

Anna Sjons bidrag är tygtryck, vävda gardiner och broderade kuddar.

Ebba Matz har formgivit nya mässingsljusstakar som redan blivit mycket uppskattade. De tillverkas av Morells metallgjuteri i Östnor.

Utställningen öppnas 1 juni och stängs 31 augusti.

Museidirektör Birgitta Sandström höll hälsningsanförande utanför textilkammaren där ett stort antal inbjudna gäster hade församlats. Förutom tal ägde en hel del premieringar rum och 2005 års stipendium ur Gerda Boethius Minnesfond utdelades.

Det tillföll slöjdaren Jögge Sundqvist från Umeå som kunde återvända hem, 30 000 kronor rikare.

s

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons