Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla smalfilmer från Orsa efterlyses

Annons

Kulturförvaltningen efterlyser gamla smalfilmer från Orsa.

- Alla filmer är intressanta, men den här gången är vi mest intresserade av filmer som dokumenterar händelser av olika slag, säger Inga-Lill Eliasson, kulturansvarig.

Idén till insamlandet av dokumentärfilmer har egentligen sin upprinnelse i invigningen av Filmarkivet i Grängesberg 2003. Den gången träffades representanter för Film i Dalarna, Högskolan Dalarna, Länsmuseet Dalarna, Filmarkivet i Grängesberg samt Ludvika och Falu kommun. Resultatet blev en dokumentärfilmsfestival och i år är det första gången den genomförs.

- Även Orsa fick en inbjudan att medverka. När jag pratade med Pelle Klockar, som drog igång insamlandet av Johannesens tavlor, tände han på idén och vi beslutade att medverka i festivalen, berättar Inga-Lill Eliasson.

För några år sedan gjordes en insamling av smalfilmer i Orsa. Det arbetet utfördes av Ove Karlsson och i kulturhuset förvaras nu en del filmer. Andra finns registrerade i en förteckning.

- Vi har en känla av att det finns fler filmer i gömmorna hemma hos Orsaborna. Filmer som visar händelser i Orsa av dokumentär karaktär. Det kan handla om arbetsplatser, nöjen som Barnens Dag eller spelningar på Ångbåtsudden. Det finns egentligen hur mycket som helst som kan dokumentera det gamla Orsa, säger Inga-Lill och Pelle Klockar.

Till de två plus Mikael Stålberg, Kulturhuset, kan hugade vända sig om de vill dela med sig av sina gamla filmer.

- Inte alla, men några filmer kommer vi sedan att välja ut och dessa kommer att föras över till dvd eller vhs som även ägaren kommer att få gratis. Övriga filmer och vad de innehåller kommer att föras in i en förteckning.

Redan den 27-30 oktober i år kommer de filmer som samlats in i Dalarna att visas i Dokumentärfilmfestival Dalarna.

Under de fyra dagarna blir det visning av dokumentärfilmerna på olika ställen i Dalarna.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons