Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla domböcker åter i Falun

Annons

Originalen av Falu stads domböcker från 1700-talet finns i dag i länsarkivet i Uppsala. Men Släktforskarnas hus i Leksand har haft papperskopior på dem ända sedan huset startade.

Hur de kom dit vet inte Elisabet Hemström på bibliotekets Dalasamlingar i Falun.

Men nu är de inte där längre för Släktforskarnas hus har skänkt kopiorna till Falun.

De kom i sju stora pappkartonger och där finns mycket att läsa om man är hemma i det gamla skrivsättet och det ålderdomliga språket.

- Vi har hela tiden haft domböckerna på mikrofilm men en del tycker att det är enklare att bläddra och läsa från papper, säger Elisabet Hemström.

Det är dock inte så många som brukar forska i domböcker då kyrkböckerna är mera lättillgängliga när man söker sina anfäder.

- Och det är synd för det finns mycket intressant att läsa i dem även om man inte skulle hitta sin egen släkt där, säger Elisabet Hemström.

Och domböckerna handlar inte bara om brott och straff. Där står det också om arvskiften

- Och genom dem kan man hitta uppgifter om släktband, säger Elisabet Hemström.

Det kommer dock att dröja ett tag innan intresserade kan börja botanisera bland pappren. Biblioteket måste först hitta en bra plats för materialet.

Men en första titt och det ganska snart utlovar Elisabet Hemström. Enligt planerna kommer en del av materialet att finnas tillgängligt i släktforskarrummet den 18 mars då det är släktforskarnas dag.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons