Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla dalafrukter bevaras i klonarkiv

/
  • Anrika äpplen. Stabergs fruktträdgård har fått äran att bevara fyra olika äppel- och päronsorter från Dalarna som ingår i ett nationellt klonarkiv.
  • Äppelkunnig. Bruno Pedoux har arbetat som trädgårdsmästare i Stabergs fruktträdgård i tre år.
  •  Foto: Mikael Forslund

Annons

I den prunkande högsommargrönskan strosar besökare med paraplyer längs grusgångarna. Trots att vädret inte är det bästa ringlar en lång kö av kunder bakom kassan i Lotta Örtendahls butik mitt i det gröna. Hon är en av ägarna till trädgården och initiativtagare till upprustningen och planteringen av fruktträdgården i slutet av nittiotalet.

- Jag tycker att klonarkivet gör att den känns extra betydelsefull. Det är inte bara en vacker trädgård utan den fyller även en funktion, säger hon.

Klonarkivet är en nationell satsning som ingår i POM, programmet för odlad mångfald. Stabergs trädgård är sedan 2003 värdplats åt fyra dalasorter - Gubbäpplet, Snilsäpplet, Hedemoraäpplet samt Solleröpäron. Det finns två nyplanterade träd av varje sort. Men själva äppelsorterna i sig är flera hundra år gamla.

- Gubbäpplet är ett känt dalaäpple som ursprungligen kommer från Falun. Det går att bevara under hela vintern och sägs vara så mjukt att till och med gamla gubbar kan äta det, förklarar Bruno Pedoux och visar ett litet Gubbäppelträd i mitten av trädgården.

På kvistarna hänger än så länge bara gröna små kart, äpplena mognar i september. Eftersom trädet bara är åtta år ger det inte någon större skörd, men det finns möjlighet att få smaka och eventuellt köpa äpplen till hösten. I trädgården växer inte bara unga träd. Här står också Sveriges troligtvis äldsta äppelträd, ett 400 år gammalt moderträd av Snilsäpplet.

Att det är just i Dalarna som träden bevaras är ingen slump. Bruno Pedoux betonar hur viktigt det är att odla frukterna i sin naturliga miljö.

- Ett Hedemoraäpple i Mälardalen är en helt annan sak än ett Hedemoraäpple i Hedemora, säger han.

Fakta äpplen

Äpplen växer vilt på många ställen i Sverige. Man är inte helt säker på varifrån äpplet ursprungligen kommer. Förr var det en kunglig syssla att odla äpplen. Även klostren har betytt mycket för utbredningen av äpplen i Europa.

Det mesta av äpplets nyttigheter sitter i skalet, så det är smartast att äta det oskalat. Där finns bland annat flavonoider, ett ämne som minskar risken för åderförkalkning och hjärt- och kärlsjukdomar. Äpplet består till 85 procent av vatten. Energin kommer från kolhydraterna fruktos, glukos samt sackaros.

Källa: www.gröngastromi.se

Mer läsning

Annons