Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galna fågelsjukan

Annons

I veckan upptäcktes det första fallet av fågelinfluensa i Sverige. Det är bakgrunden till att länsstyrelsen nu uppmanar alla hobbyuppfödare av fjäderfän att registera djuren. Något som också gäller den som bara har något enstaka djur.

- Vi känner till vilka som håller höns och kalkoner i kommersiellt syfte. Det är ett tiotal i Dalarna, säger länsveterinär Olle Rydell.

- De som har fåglar i hobbysyfte är många fler, och det är detta vi nu vill ha en överblick över, fortsätter han.

Sammanställningen är viktig om det skulle bli ett utbrott av fågelinfluensa i länet och det måste upprättas skyddszoner.

Blanketter för registrering kan den som har internet hämta på länsstyrelsens webbplats. De kan också beställas på telefon.

Bland de fjäderfän som nu ska "folkbokföras" finns tuppen Göte och hans tre hönor.

Är man insatt i tuppgalningens stolta traditioner, är Göte i Floholm ett namn som väcker respekt. Så heter nämligen en dubbel världsmästare i tuppgalning, utsedd vid tävlingarna i Jössebo i Hälsingland.

Dagens Göte må ha fått både namn och titel i arv. Men han satsar stenhårt på galnings-karriären. Just nu vilar han sig i form hemma hos ägaren Nils Zetterström.

En följd av fågelinfluensan är att tama fjäderfän helst ska hålla sig inomhus för att inte smittas av vilda fåglar. Göte och hönorna kan konstatera att det ändå är för kallt för att gå ut. De har det hur bekvämt helst i egen "salong" i anslutning till garaget och pannrummet.

- Jag kan höra hur de börjar ropa framåt halv fem-tiden på morgonen, säger Nils Zetterström, som alltså inte behöver någon väckarklocka.

De vilda fåglar som finns i närheten är annars mest talgoxar, som inte utgör någon smittfara. Och tur är väl det, med tanke på hur talgoxarna älskar Nils special-anrättning: Margarin och havregryn som kokats ihop till en gröt och fått stelna i en tom mjölkkartong,

Enda orosmolnet är om fågelinfluensan också ska leda till att årets tävlingssäsong i tuppgalning ställs in. En uttagning till VM brukar till exempel hållas på Dössberget mitt i sommaren. Ingen vet hur läget är då.

- Men blir det något, då är Göte med. Han är i fin form! säger Nils Zetterström.

Fotnot: länsstyrelens hemsida: www.w.lst.se. Tel: 023- 81000

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons