Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gagnefsbor dömda till böter för falkstörning

Annons

År 2000 häckade två pilgrimsfalkar i naturreservatet Djurmo klack-Oxberget. Det var den första häckningen av pilgrimsfalk i Dalarna på mer än 30 år.

Pilgrimsfalken har sedan slutet av 1940-talet varit akut hotad i Sverige och först under senare år ökat i antal, främst beroende på stora stödåtgärder från ideellt arbetande ornitologer och andra naturvänner.

Sedan år 2000 har pilgrimsfalkar med varierande framgång häckat i den från bebyggelsen i Djurmo väl synliga bergsbranten. Just det faktum att boet kan ses från bebyggelsen har underlättat övervakningen och gjort att ornitologerna gått ut med information om häckningarna.

Under häckningstiden är falken mycket känslig för störningar och Gagnefs kommun har därför beslutat om förbud mot klättring i Djurmo klack under häckningsperioden, den 1 mars till den 30 juni.

På kvällen den 31 mars i år observerades två klättrare av en av de ornitologer som då höll falkboet i Djurmo klack under mer eller mindre ständig uppsyn. Klättrarna befann sig närmare falkboet än 100 meter och en falk blev störd och lämnade boet.

De ansvariga för Projekt pilgrimsfalk larmades och polis kallades till platsen. Två personer stoppades när de lämnade området.

Nu har klättringen fått sitt rättsliga efterspel. Inför Falu tingsrätt erkände klättrarna, båda hemmahörande i Gagnefs kommun, att de med hjälp av rep firat sig nedför bergsbranten. Men de förklarade också att de inte kände till att det vid den tidpunkten rådde klättringsförbud.

Åklagaren visade bilder på skyltar om klättringsförbudet och hävdade att de båda männen brutit mot föreskrifterna. Tingsrätten gick på åklagarens linje och konstaterade att männen av oaktsamhet överträtt gällande föreskrifter.

Under den gångna våren genomförde falkarna en lyckosam häckning i Djurmo klack. Tre av de fyra ungar som kläcktes flög senare ut från boet.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons