Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gagnefs unga valde "regering"

Annons

Ett 50-tal ungdomar, representanter för högstadieklasserna i Djurås och Mockfjärd, samt ett antal kommunpolitiker och tjänstemän deltog i Ungdomsforum.

Bland de särskilt inbjudna gästerna märktes statsvetare Elisabet Ljungberg, som är verksam vid Mittuniversitetet i Sundsvall och inom Sveriges kommuner och landsting. Hon forskar om ungdomsdemokrati och är också Nordiska ministerrådets ungdomsforskningskoordinator.

-Engagemanget i Gagnef är stort, såväl bland ungdomarna som bland politikerna, och det plus en klar målsättning är viktiga förutsättningar för att öka ungdomars inflytande, konstaterade hon.

Inför träffen hade eleverna i de olika högstadieklasserna listat ungefär 150 angelägna ungdomsfrågor.

I olika grupper, där politikerna fördelade ordet och tjänstemännen fungerade som sekreterare, diskuterade deltagarna ungdomsfrågor och prioriterade de frågor som ansågs mest angelägna.

Resultat kommer att ligga till grund för arbetet i ungdomarnas "regering", ett ungdomsråd som utsågs under dagen. Rådet valdes på ett år och ska verka med hjälp av så kallade lotsar. Det är kommunala tjänstemän som ska bistå ungdomarna, helt enkelt lotsa dem genom politikens och byråkratins labyrinter. Lotsarna ska också kunna berätta varför alla förslag inte vinner gehör och förverkligas.

-Alla,oavsett ålder,har rätt att få en förklaring till varför deras förslag inte genomförs, konstaterar Elisabet Ljungberg.

Kommunens folkhälsoplanerare Anette Levander, som tillsammans med rektorerna Ragnar Nyrén och Peter Vogt, skolkurator Jonas Rosling och fritidsledare Jenny Jansson ledde Ungdomsforum, anser att demokratifrågor också är folkhälsofrågor.

-Det handlar ju om att kunna påverka sitt liv och sin tillvaro, säger hon.

Ungdomsrådet kommer att få utbildning och stöd för att driva frågor och därmed öka ungdomsinflytandet i kommunen. Elisabet Ljungberg slår fast att arbetet med att öka ungdomarnas delaktighet och inflytande inte är lätt:

-Men det är aldrig för sent att lyckas.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons