Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill påverka politikerna

/
  • Rättvisa. – Jag anser att samhället ska fördela subventionerna så att de småbarnsföräldrar som vill ska kunna stanna hemma med sina små barn. Det skapar ju också jobb i form av vikariat och ger fler personer möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden, säger Terese Jonsson, här med dottern Ella, fem månader.

Annons

Nu breddas debatten om införandet av ett kommunalt vårdnadsbidrag i Gagnef.

- Det är hög tid att vi berörda, vi som har eller planerar att skaffa oss barn, berättar för politikerna vad vi tycker, säger Terese Jonsson.

Hon är personligen positiv till dagis, men förespråkar ökad valfrihet eftersom hon tycker att små barn borde få vara hemma lite längre.

- Eftersom jag vet att väldigt många håller med mig har jag inför nästa sammanträde med kommunfullmäktige, då frågan ska avgöras, lagt ut namnlistor i butiker runt om i kommunen samt i Familjens hus i Mockfjärd, berättar hon.

Terese, som är 30 år och pendlar till jobbet som narkossjuksköterska i Falun, och hennes man Dennis, som är kylmontör, har en fem månader gammal dotter och har bestämt sig för att dela på föräldraledigheten.

- Vi ska se till att en av oss är hemma med henne så länge som möjligt, åtminstone tills hon har lärt sig att prata och göra sig förstådd. Tids nog hinner hon att vara på dagis och skaffa sig kamrater, säger Terese och berättar att hon själv växte upp med en hemmavarande mor, som då var arbetslös.

30-åringen slår fast att hon absolut inte vill tvinga alla småbarnsföräldrar att vara hemma med sina barn, utan att hon "bara" vill ha ökad valfrihet.

- Jag reagerar mot att politiker är emot kommunalt vårdnadsbidrag med hänvisning till att det är en "kvinnofälla" som ger oss lägre pension. Men många män vill vara delaktiga i sina barns fostran och varken jag eller Dennis kan i dag säga vem av oss som ska stanna hemma med vår dotter. Det kan alltså också handla om en "mansfälla". Men det viktiga är att politikerna låter oss själva avgöra om vi vill fastna i det som de betecknar som en "fälla" och om vi vill sätta barnens väl framför våra egna behov i form av karriär och pension!

Terese hoppas att många invånare i alla åldrar undertecknar listorna och tar vara på chansen att påverka politikerna.

- Om det finns några brister i dagens samhälle så beror de inte på att alldeles för många föräldrar stannat hemma med sina barn och gett dem en kärleksfull fostran.

Fakta/ Vårdnadsbidrag

  • Den borgerliga majoriteten i Gagnef arbetar sedan en tid för att införa alternativa barnomsorgsformer, som ska göra det möjligt för småbarnsföräldrar att stanna hemma längre och ta hand om sina och andras barn, och ett kommunalt vårdnadsbidrag.
  • Socialdemokraterna har tagit kraftigt avstånd från förslaget och hävdat att det är en kvinnofälla.
  • I början av den här veckan beslutade kommunstyrelsen att föreslår fullmäktige att godkänna ett förslag till villkor och avtal för förskola och familjedaghem med annan utförare än kommunen samt att så snart riksdagen tar nödvändiga beslut införa ett kommunalt vårdnadsbidrag.
  • Socialdemokraterna reserverade sig mot båda besluten och en hård debatt är att vänta när frågan kommer upp i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons