Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt vägval för Gagnefs unga: "Många har redan bestämt sig"

Nu ska de välja framtid – och många av Gagnefs unga är tidigt på det klara med vad de vill göra i framtiden.
– Vår gymnasiemässa ger dem ytterligare en möjlighet att genom personliga kontakter välja utbildning och utbildningsort, säger studie- och yrkesvägledare Mats Jackson.

Annons

Nior, IM-elever, åttor och föräldrar samlades i Sporthallen för att ta ett stadigt grepp om framtiden.

"Vägvalet" är namnet på en Gagnefs gymnasiemässa för eleverna i årskurs nio vid Djurås- och Mockfjärdsskolan samt eleverna vid IM-programmet. Även kommunens åttondeklassare bjuds in till den årliga mässan.

Niorna och IM-eleverna ska i början av februari söka gymnasieprogram. Sedan sker ett preliminärt intag och efter läsårets slut sker ett slutligt intag, som baseras på elevernas slutbetyg.

Årets mässa i Sporthallen i Mockfjärd lockade totalt ungefär 450 personer. Av dem var cirka 250 elever, varav hälften snart ska göra sitt gymnasieval.

– Det här var första året som även friskolor var inbjudna till mässan och ett dussintal friskolor var representerade och visade upp sin verksamhet, berättar Mats Jackson.

Såväl eleverna som representanterna för gymnasieskolorna var mycket nöjda med mässan.

– Eleverna var vetgiriga och ställde många frågor, berättar en skolrepresentant.

Några av många uppskattade aktiviteter under kvällen var en skogsskördarsimulator, en restaurang- och livsmedelsskolas matprovning och flera skolors datordemonstrationer.

Ungefär 15 gymnasieskolor hade representanter på plats för att berätta om sina program.

Studie- och yrkesvägledaren understryker att mässan är viktig för många elever och att den också ger elevernas föräldrar en möjlighet att närmare och mer konkret bekanta sig med sina ungdomars skol- och framtidsval.

– Personliga kontakter under mässan kan faktiskt avgöra vilket program som elever väljer att satsa på. Här kan de bekanta sig med olika program, prata med gymnasieelever och även jämföra olika skolors program.

Men Mats Jackson konstaterar samtidigt att överraskande många elever från vitt skilda bakgrunder inte behöver vägledas, utan tidigt bestämmer sig för vad och var de vill studera och vad de vill jobba med i framtiden:

– Vi har personliga samtal med eleverna två gånger under hösten och redan då kan en del berätta hur de kommer att välja. Det kan möjligen och till åtminstone viss del bero på att Gagnef saknar egen gymnasieskola. Eleverna vet att de kommer att behöva studera utanför hemkommunen och därför tänker de tidigt igenom sina val.

Och skulle det bli fel finns det alltid möjlighet att ändra sig. Mats Jackson:

– Vi stänger inte några dörrar, utan det viktiga är att det i slutändan blir bra för ungdomarna.

Mer läsning

Annons