Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ska hålla vårt löfte"

Annons

Som tidningen berättade igår var debatten under torsdagskvällens sammanträde med kyrkofullmäktige överraskande hård.

Den kom i stor utsträckning att handla om ekonomi och kalkyler, men även om bypolitik, trafiksäkerhet, affärsstrategi och närhet.

- Kyrkvillan är olämplig för den verksamhet vi bedriver, tomten är för liten och trafiksituationen är orimlig. Väljer vi att bygga ut Kyrkvillan är jag tveksam till att fortsätta som arbetsmiljöansvarig, förklarade John Sund och berättade att Djurås missionsförsamling är intresserad av ett verksamhetssamarbete.

Irma Rönnbäck konstaterade att det inte är "alltför många besökare" i pastoratets befintliga tre kyrkor och tre församlingshem.

- Utgiften för en renovering av Gagnefs kyrka försvinner inte bara för att vi skjuter upp den, menade Irma Rönnbäck, som befarade att fler unga och högavlönade människor kommer att lämna kyrkan och som hävdade att samfällighetens hantering av diakonifrågan i Floda strider mot intentionerna i den donation som i dag avlönar diakonipersonalen:

-  Eftersom det tydligen finns pengar undrar jag varför pastoratet inte tidigare avsatt för medel för diakoni i Floda?

- Det är tråkigt att vi inte kan enas om det här, utan är splittrade på samma sätt som det varit i kommunen, tyckte Elsa Spännar och förklarade att ingen församling blivit styvmoderligt behandlat och att "alla tjänar på att vi satsar i Djurås".

John Sund sade att kommunen absolut inte ger bygglov för en utbyggnad av Kyrkvillan och betonade att Gagnefs kyrkoråd uttalat att kyrkan vill finnas och verka i det centrum i Gagnef som heter Djurås. Karin Karlsson berättade att hon har svårt för att tro på byggnadskalkyler och på utfästelser om att Gagnef kan utöka fastighetsbeståndet och verksamheten med befintlig personal utan att det ska gå ut över de andra församlingarna. Hon högläste också ur en skrivelse, där medarbetarna i Floda församling förklarade att de sett redan tendenser till neddragningar.

- Vi får inte bara vara förvaltare av det gamla, tyckte Stig-Otto Bergkvist och fick medhåll av Lars Wallén och Gunnar Östberg, som efterlyste positivt tänkande.

Stig-Otto Bergkvist menade också att kritikerna börjat riva samförståndsbroar och Henrik Birgersson gjorde gällande att med tanke på invånarantalet är det Gagnefs församling som är styvmoderligt behandlad av samfälligheten.

Dagen efter beslutet uttryckte John Sund glädje över att det blev en stor och tydlig majoritet för ett bygge.

- Nu ska vi tillsammans göra något bra av det här och genom handling stilla den oro som funnits och finns, förklarade han.

Mer läsning

Annons