Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Utgå från resurserna-inte från bristerna"

/
  • Samtal. Ritva Gough i samspråk med förre landshövdingen Gunnar Björk, moderator under seminarieserien Länge leve livet.

Annons

Seminariet, som samlat ett 80-tal deltagare från Dalarna, men också andra delar av Mellansverige, handlade om nödvändigheten av förändringar av stödet, i form av främst boende och daglig verksamhet, till dem som omfattas av Lagen om särskild service, LSS.

- Dagens stödformer har utvecklats för dem som har tillbringat en stor del av livet på institutioner. Men många av dagens personer med intellektuella begränsningar har växt upp i den egna familjen och har helt andra behov. Därför måste vi omorientera inriktningen av stödet och utgå från och bygga på de berördas social- och intressegemenskap, förklarade Ritva Gough.

Hon slog fast att innehållet måste förändras för att stödet ska tillgodose LSS-personkretsens behov och bidra till individens utveckling.

- Vi är inte tillräckligt noga med att hjälpa de unga att odla sina intressen. Skulle vi kunna samla exempelvis musikintresserade ungdomar i ett gruppboende skulle vi kunna öka deras trivsel, gemenskap och utvecklingsmöjligheter.

Ritva Gough illustrerade delar av sitt föredrag med fotografier som tagits av fuktionshindrade, som själva med hjälp av lånade kameror beskrivit sin vardagstillvaro och verklighet.

- En pojke med en omfattande funktionsnedsättning kommunicerar med personalen med bilder. När jag tittade på hans bildsviter visade det sig att han gått tillväga på samma sätt som personalen när den gör ett schema för honom och strukturerar hans tillvaro. Han betraktar alltså sig själv genom den metodik som personalen använder, vilket visar hur oerhört viktig personalens arbetssätt och kommunikationformer är för den enskilde.

Genom rapporter, föredrag och samtal sprider hon sina insikter och rön till politiker, personal och inte minst föräldragrupper.

Det åttonde och sista seminariet i serien genomförs den 18 april och handlar om den medicinska utvecklingen och vad den betyder för de äldres situation.

Mer läsning

Annons