Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utebelysningensläckt nattetid

Annons

Birger Eriksson i Dala-Floda har reagerat över att vägarna i byarna i östra kommundelen är upplysta nattetid, samtidigt som vägbelysningen i Björbo och Dala-Floda är släckt.

- Orterna och invånarna måste behandlas lika, anser han efter att under lördagsnatten ha åkt genom en stor del av kommunen.

Tidningen bad kommunens gatuchef Jan Frimodig att berätta vad som gäller och han förklarade att den kommunala vägbelysningen i Björbo och Dala-Floda är tidsstyrd sedan kraftbolaget Fortum införde mätning av energiåtgången i belysningsnätet.

- I övriga kommundelar, med ett undantag, görs det en schablondebitering. För att se över möjligheterna att tidsstyra belysningen och därmed spara energi och skattebetalarnas pengar inledde vi för fem-sex år sedan ett fortfarande pågående försök i Nedre Tjärna, där bland andra jag och kommunalrådet Anders Ahlgren bor. Erfarenheterna från Nedre Tjärna låg till grund för införandet av tidsstyrningen i den västra kommundelen, berättar gatuchefen.

Tidstyrningen, som innebär att kommunens vägbelysning i Björbo, Dala-Floda och Nedre Tjärna är släckt dygnet runt mellan den 15 maj och den 25 juli, har sänkt energiförbrukningen med åtta procent. I Björbo och Dala-Floda är belysningen också släckt under julnatten, då samhällena är traditionsenligt upplysta av marschaller.

- Vi måste alla spara energi och jag är övertygad om att krav på energimätning kommer även i Gagnefs Elverks distributionsområde. Vi kommer därför att införa tidsstyrning undan för undan och helst i samband med ombyggnationer eftersom det sänker de investeringskostnader som är förenade med förändringarna, förklarar Jan Frimodig och förklarar att Nedre Tjärna, Dala-Floda och Björbo kommer att stå modell för framtida förändringar.

Mer läsning

Annons