Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsvårdshem för anhållen yngling

Annons

Den 17-årige yngling som efter ett bråk om ett jaktgevär misshandlade och hotade sin 20-årige kamrat i Dala-Floda, natten till tisdagen, ska enligt ett LVU-beslut, lagen om vård av unga, placeras på ungdomsvårdshem tills dess att domstolen fastställer en eventuellt annan påföljd. I avvaktan på att de sociala myndigheterna fattar beslut om var någonstans pojken ska placeras, sitter han fortsatt anhållen i Borlänge.

- Med tanke på pojkens ringa ålder och övrig problematik har det beslutats att han behöver vård, säger polisens talesman, Sven-Åke Petters, och tillägger att placeringen innebär att han är frihetsberövad.

Framöver fortsätter utredningen av händelsen, bland annat ska förvaringen av vapnet, som ägs av 17-åringens far, utredas. Enligt, Sven-Åke Petters, ska rättsenheten ta ställning till om den 20-årige kamrat, som på inrådan av 17-åringen förvarat jaktgeväret i sitt hem under måndagen, gjort något olagligt.

- Först måste utredarna ha helt klart för sig hur detta har gått tillväga, varför och under vilka omständigheter kamraten förvarade jaktgeväret i sitt hem, innan dess kan jag inte säga något om det, säger han.

De två vapen som 17-åringen tog ut ur sin fars vapenskåp är beslagtagna och, enligt polisen, tyder mycket på att pojken kunde öppna skåpet då han kommit över den undangömda nyckeln.

- Vi fortsätter att förhöra den misstänkte, men enligt uppgift har han svaga minnen av vad han har gjort.

17-åringen är misstänkt för olaga hot, misshandel och narkotikabrott.

Mer läsning

Annons