Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar planerar att flytta

/
  • – En 70-procentig svarsfrekvens är bra, tycker Torben Stenberg, som konstaterar att många ungdomar uppskattar

Tror du att du bor i Gagnef om 10 år?
Den frågan har kommunens politiker – via folkhälsoplanerare Torben Stenberg – ställt till drygt 70 ungdomar i en särskild sms-panel. Och de flesta tror att de kommer att flytta.

Annons

Gagnefs kommun har nystartat arbetet med att öka ungdomsinflytandet och göra kommunen bättre för unga.

Vid ett ungdomsforum i Mockfjärdsskolan för två veckor sedan drog en handfull förtroendevalda och ungefär 25 ungdomar upp riktlinjer för arbetet.

En del av informationsutbytet kommer att ske via sms och ett 70-tal ungdomar har – hittills – anmält sitt intresse för att delta.

– Fler är välkomna att anmäla sig och man svarar bara på de frågor man vill, berättar Torben Stenberg.

Han hoppas att satsningen på en ungdomlig sms-panel kan leda till ett ökat samhällsengagemang och han är heller inte främmande för att testa modellen på vuxna.

Ett 50-tal ungdomar svarade på den första frågan och bara sju tror att de kommer att bo kvar om tio år.

– Naturligt, det är ju snarare regel än undantag att Gagnefs ungdomar flyttar för att studera. Men det är intressant när ungdomarna motiverar sina svar, tycker folkhälsoplaneraren.

En del av ungdomarna vill se sig om i Sverige och världen och många vill ta del av en större stads aktivitets- och nöjesutbud. Men flera skriver också att Gagnef är ett bra ställe att bo på och att de gärna flyttar "hem" efter studietiden och när det är dags att bilda familj.

Politikerna och ungdomarna får tillgång till svaren och politikerna ska dessutom enas om nya frågor till panelen.

En av ungdomarna i panelen är riktigt missnöjd med utbudet i Gagnef och skriver att han inte vill vara kvar i Gagnef och "gräva ner sig i tråkigheter".

Mer läsning

Annons