Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyckte synd om rånaren

/
  • Barnkär. Även om hon fick se fantastiska miljöer och möta många ovanliga djur och fåglar var det barnen och deras situation som gjorde störst intryck på Sofia, som älskar barn.
  • Empatisk. Sofia känner med utsatta människor och vill arbeta för att ge barn och ungdomar en bättre framtid. Pojken som sitter på hennes ena höft bor innanför ett trästaket och saknar tak över huvudet.
  • Exotisk. Med sin solbränna och sina flätor, som innehåller två kilo löshår, ger Sofia ett närmast exotiskt intryck när hon promenerar på byvägen hemma i Myrholn.

Annons

I dagarna har Sofia från Myrholn i Mockfjärd kommit hem efter sex månader i Salvador i Brasilien.

Det var hennes andra, men definitivt inte sista besök i Sydamerika.

- Jag tycker om att jobba med och att hjälpa människor och de fattiga i Brasilien behöver all hjälp de kan få, förklarar hon.

Efter examen vid det gymnasiala barn- och fritidsprogrammet har hon i Studiefrämjandets regi och med bidrag från Sida deltagit i ett utbytesprojekt med ungdomar från kulturföreningen Baguncaço.

- Jag har lärt mig portugisiska och undervisat barn, ungdomar och vuxna i engelska. Dessutom har jag hjälpt till med annat i kulturföreningen och bland annat spelat teater, berättar hon.

Sofia, som är mycket utåtriktad, intensiv och empatisk, har pratat med i stort sett alla hon kommit i kontakt med, både rik som fattig. Det har inneburit att hon kommit mycket nära sina brasilianska vänner och fått dela deras vardagstillvaro i glädje och sorg.

- De fattiga och utsatta i Brasilien har det enormt svårt. En familj bodde innanför ett trasigt trästaket utan att ens ha ett tak att gå in under. Andra bodde i skjul med läckande tak och en barnfamilj bodde i ett rum med stampat jordgolv och en spis och en säng som enda inredning. Många hade inte ens mat för dagen och bland de uteliggare jag träffade var praktisk taget samtliga kvinnor gravida, sannolikt utnyttjade av manliga uteliggare, berättar hon.

Via sin nätdagbok genomförde hon en insamling och fick in omkring 8 000 kronor till olika hjälpinsatser.

- Många av mina bekanta, inte minst lärarna vid Mockfjärdsskolan, vare mycket generösa.

När hon blev rånad, alldeles utanför sin bostad, blev hon visserligen rädd och lite arg, men mest uppfylld av medkänsla.

- Det fanns ju en anledning till att mannen, som var i 30-årsåldern, var drogpåverkad och i behov av allt som kunde ge honom lite pengar. Hade han bett mig snällt hade jag gått in och hämtat mat eller pengar åt honom, men man diskuterar inte med någon som trycker en pistolpipa i sidan på en, säger hon med ett snett leende.

Några dagar efter att hon blev rånad genomförde mannen ett nytt rån. Den här gången gav han sig på en civilklädd kvinnlig polis - och blev skjuten till döds.

Hon råkade också ut för en mc-olycka, där föraren av motorcykeln var alltför upptagen med att guida henne för att notera att en ljussignal i en vägkorsning slagit om till rött. Men hon undkom med lättare blessyrer och betraktar både rånet och olyckan som erfarenheter.

Närmast ska Sofia besöka skolor för att berätta om sin vistelse i Salvador och om kulturföreningens arbete. Bagunçaço har för övrigt fått ytterligare SIDA-bidrag för sin verksamhet och Sofia kommer att fortsätta jobba inom utbytesprojektet, inte minst i höst då en grupp brasilianska ungdomar kommer till Dalarna. Men hon planerar redan att återvända till Salvador.

- Jag vill åka tillbaka efter jul för att göra en insats för de fattiga. Vi har det så bra i Sverige att vi gott kan hjälpa dem som lever i eller på gränsen till misär, anser hon.

Kulturföreningen, som grundades i början av 1990-talet, har ungefär 400 medlemmar.

Föreningen är helt självständig och inte beroende av några brasilianska myndigheter. Verksamheten bygger på att ungdomar lär varandra sådant som de är bra på.

Den stöttar och uppmuntrar barn och ungdomar i en fattig del av staden Salvador i Brasilien.

För att få vara med i föreningen krävs att barnen och ungdomarna går i skolan. Via föreningen får de bland annat läxhjälp samt delta i olika kurser i musik, teater och idrottsaktiviteter samt praktik inom olika hantverksyrken.

Mer läsning

Annons