Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Studera era brandsläckare"

Annons

På julaftonens kväll öppnade Gunilla Wennberg ett julpaket som hon fått av dottern och brandmannen Karin Pettersson Wennberg och fann en pulversläckare. Några timmar senare fick hon användning för den.

– Jag hade packat upp den, men inte skruvat på slangen. Men trots att röken lade sig som ett svart lager över mina glasögon och trots att det var kolsvart av rök i rummet hittade jag brandsläckaren. Det tog en stund innan jag lyckades dra ur säkerhetssprinten och hade jag varit lite snabbare eller starkare hade jag begränsat skadorna ytterligare, berättar hon.

Gunilla, som höll släckaren mot de olika brandhärdarna, är fascinerad över hur effektiv den visade sig vara.

– Det var som att pulvret sögs in i elden, som slocknade omedelbart. Det var så att jag nästan tvivlade på att det verkligen hände.

När hon upptäckte branden var hon på väg att lägga sig efter att ha suttit uppe och lagt patiens och hon tillåter sig att vara lite galghumoristisk:

– Jag vet inte hur det skulle ha gått om jag inte ägnat mig åt kortspel...

Efteråt har hon gång på gång fått berätta om hur hon släckte branden och hon betonar varje gång vikten av att ha och att kunna hantera en brandsläckare.

– Dessutom ska den vara lätt tillgänglig. Min nya brandsläckare står på den plats där jag hittade min gamla. Det glömmer jag aldrig och där hittar jag den även om det är kolsvart.

Mer läsning

Annons