Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solig inledning på Auktionsveckan

/
  • Minipotta. Denna lilla träpotta auktionerades ut vid Auktionsveckans första dag.
  • Norgebesök. Gunnar Lilleskaret gillar auktioner och hoppas på ett fynd.
  • Vackra föremål. Dessa vackra föremål prydde väggen på Folkets Hus innan de gick till färsäljning.  Foto: Erika Hällberg
  • Utropare. Ronny Lindeberg ropade ut ett av dagens 600 föremål.

Annons

Redan ett par timmar innan första utropet var parkeringsplatsen vid Folkets hus i Gagnef överfull och inspektionen av föremålen var i full gång. Inne i Folkets Hus, och på gräsmattan fanns allt ifrån vackra allmogemöbler till en gammal potta och motorsågar uppställda till beskådning - och trots det strålande badvädret hade många kommit för att fynda gamla grejer. Auktionisten Ronny var nöjd med antalet besökare och konstaterade att nivån på auktionen var bra - men att den på lördag kommer att bli ännu bättre.

- Alla loppisgrejer är undanplockade, för under Auktionsveckan vill jag hålla högre nivå, säger han, och hoppas på att hög kvalitet ska leda till fler besökare.

Största delen av föremålen kommer från Dalarna, och under dagen räknar han med att ropa ut uppåt 600 föremål, under sex timmar.

- Jag brukar sälja allt, och som utropare håller jag ett ganska högt tempo så att det inte blir för långtråkigt, säger han, och även om budgivningarna ofta går undan kan den alerte göra riktiga fynd.

För Ronny har antikviteter varit en hobby sedan ung ålder, och en av tjusningarna med gamla saker är jakten på kul och udda föremål.

- Alltid ramlar man över något som man aldrig har sett förut. Förra året sålde jag ett kyrkolås - och det hör väl inte direkt till vanligheterna, skrattar han.

Auktionsveckan lockar till sig många utsocknes besökare, och en långväga gäst är Gunnar Lilleskaret som är här med sin familj från Telemark i Norge, för sjätte året i rad.

- Det är alltid lika trevligt att vara i Dalarna, genom åren har jag gjort många "goa" fynd här och vi åker alltid hem med bilen full, skrattar han, och extra roligt är det att hitta annorlunda saker som kanske inte går att hitta hemma i Norge.

- Jag kommer särskilt ihåg ett fynd jag gjorde hos Peter i Gräv för några år sedan. Jag var på jakt efter en särskild karaff som kallas "Fyllehund" ur en samlarserie, normalpriset ligger på 1500-2000 kronor, och tack vare en obefintlig spricka på undersidan fick jag den för en 50-lapp, minns han.

Bybon Ola Granath är också på plats vid Folkets Hus - mest för att äta en glass och titta på folklivet - och eventuellt för att köpa något bruksföremål, och han ser Auktionsveckan som något mycket positivt för bygden:

- Jag har gått runt här en stund och tippar på att fem procent är bybor, resten kommer utifrån - och det är verkligen jätteroligt att så många turister är här på besök.

Fakta: Det händer på Auktionsveckan

Tisdag 17 juli kl. 13.00 Bodarna - Dalarnas Auktionsbyrå

Onsdag 18 juli kl. 13.00 Gräv - Peters Auktioner

Torsdag 19 juli kl. 13.00 Bodarna - Dalarnas Auktionsbyrå

Fredag 20 juli kl. 10.00 Antikdagen Sporthallen Mockfjärd

Lördag 21 juli kl. 11.00 Folkets Hus Gagnef - Antikgömman

Söndag 22 juli kl. 11.00 Gräv - Peters Auktioner

Detta är tider för auktioner, visningarna börjar cirka två timmar före.

Mer läsning

Annons