Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slår vakt om traditioner

/
  • Information. Sune Bergman lät eleverna studera gamla valborremasker och se en film om valborgsmässofirandet i socknen.

Annons

- Det finns uppteckningar om liknande seder i bland annat Boda utanför Rättvik, men där bytte pojkarna och flickorna kläder med varandra, fortsatte han.

Inför sammanlagt närmare 130 elever, som informerades klassvis, berättade han om Flodas valborgsmässotraditioner, som varit föremål för många skriftliga avhandlingar och även dokumenteras på film.

- Barnen brukade hjälpa till med att skrämma bort oknytt och stora rovdjur genom att springa runt i byarna och skrika och skramla med koskällor. De äldre kunde skjuta med gevär och på senare tid även med dynamit. Men seden att föra oväsen har varit allmän i hela Mellansverige. Och att tända eldar har också förekommit länge och på många platser. Eldar finns dokumenterade från bland annat Uppland år 1711, berättade Sune och betonade att valborretraditionen, att klä ut sig i fula, för att inte säga skräckinjagande masker, är speciell för just Floda socken.

Hans hembygdsintresse och känsla för traditioner har gjort att Sune sedan ungdomen upprätthållit den seden.

- Om jag räknat rätt blir det här det 35 året som jag är valborre. Antalet valborrar vid eldarna har minskat, men jag kan försäkra er att det är roligt att vara valborre och att oigenkänd kunna skoja med kamrater och andra. förklarade han när han hälsade på hos Arne Eljas´ sjätteklassare i Syrholns skola.

Han visade masker samt en äldre film om Flodas valborgsmässofirande och han uppmanade eleverna att hjälpa till med att bevara traditionen.

Sune har också tagit initiativ till särskilda priser till de bäst utklädda valborrarna under firandet i Dala-Floda och under sin föredragsserie bar han också en t-shirt med ett av Flodakonstnären Per-Hilding Perjons klassiska valborgsmässomotiv.

- Valborrarna utgör en intressant och viktig del av vår kulturtradition och historia, anser han.

Mer läsning

Annons