Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadade efter flygkrasch

/

Annons

Strax efter klockan tio på förmiddagen lyfte planet från Siljansnäs. Vid 12.25 kom larmet om att det hade störtat. De två ombord på planet, en Cessna 172, kunde själva slå larm till SOS och lokaliserades relativt snabbt.

Ambulanspersonal var vid halv två-tiden på plats vid det havererade planet väster om Djura, nära Gagnef i Dalarna.

Enligt uppgifter på eftermiddagen skulle de två männen i planet ha klarat sig med enbart chockskador. Men uppgifterna stämde inte.

– En man född 1948 är troligtvis allvarligt skadad och vårdas på intensivvårdsavdelningen på Falu lasarett, säger Pär Öhagen, länsvakthavande befäl vid polisen i Falun.

Mannen har fått skallskador. Även den andre mannen, född 1966, ska vårdas på sjukhuset.

De båda männen är hemmahörande i Skåne.

Vid 21.30-tiden meddelade sjukhuset att båda var kvar på sjukhuset. En av männen beskrevs som lätt skadad.

Vad som orsakade olyckan var på söndagen okänt.

– Det enda jag fått besked om är att planet kom på låg höjd och började att ta i trädtopparna. Haverikommissionen kommer hit först i morgon, säger Öhagen till TT.

Dåliga förhållanden

På flygplatsen i Siljansnäs rådde dåliga flygförhållanden på söndagen och ett 50-tal flygplan blev stående.

– Vi har låga moln här och för många är det vädret inte flygbart, sade flygplatschefen Ingmar Lind till TT på eftermiddagen.

Men om det var de låga molnen eller ett motorfel som orsakade olyckan ville Lind inte spekulera i.

– Jag vet inte om de är duktiga på att flyga efter instrument eller inte. Men den som inte är det är vilse i de här molnen efter fem sekunder. Det finns också risk att man börjar att flyga orent och flyger snett när man inte har någon synlig horisont, sade han.

De två i det kraschade planet ska ha varit i Siljansnäs för att titta på de så kallade experimentplanen under lördagen då Siljansnäs flygklubb arrangerade det årliga evenemanget Kräftstjärtsvängen och ställde ut ”hemmabyggen”.

– Men deras eget plan, Cessna 172, hör inte till experimenten. Det är ett standardplan, ungefär som bilarnas Volvo, säger Lind.

Läs mer i tidningen i morgon.

TT/DT

Har du några bilder från händelsen? Skicka ett mms till 72023 eller maila till 72023@daltid.se

Mer läsning

Annons