Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska fisket ska utvecklas

/
  • Fiskhåvning. Håkan och Leif Olsson i färd med att håva upp regnbågsforeller ur en lastbilstank för utplantering i Nässjön.

Annons

Fiskevårdsområdesföreningen vill ha in förslag om hur fisket ska utvecklas.

Men diskussionskvällen i Bodarnas bystuga samlade bara ett tiotal personer utöver styrelsen.

– Tills vidare får vi väl tolka det som att invånarna är ganska nöjda med vårt arbete, säger Elis Langemar, som gärna ser att fler ungdomar och kvinnor engagerar sig i fiskevården.

Under de senaste åren har föreningen genomfört några uppmärksammade satsningar. Beslutet att göra Djurforsen i Västerdalälven till en ekofors var inte helt okontroversiellt, men kan få stora och positiva effekter för sportfisket.

– Syftet är att försöka få öringstammen så stor att den blir självreproducerande. Vi vill förbättra fisket samtidigt som vi förbättrar förutsättningna för en naturlig reproduktion. Floda-Björbo fiskevårdsområdes ekoforssatsning i Käringforsen står modell för vår satsning, som nu går in på tredje året, berättar Elis och tillägger att man får fiska i Djurforsen, men att all fångad fisk måste sättas tillbaka.

Gagnef-Mockfjärdsföreningen sätter årligen ut fisk för över 100 000 kronor och Elis menar att det innebär att det finns goda möjligheter för dem som vill ha fisk på matbordet. Fisk sätts ut i bland annat Esttjärn, Lessen, Bästen, Tansen och i samrabete med Floda-Björboföreningen även i Långsjön.

I somras utökades också de här sjöarna med "badsjön" Nässjön i centrala Djurås. För några år sedan drabbades sjön av en omfattande fiskdöd till följd av syrebrist och utplanteringen av ett stort antal regnbågar i kiloklassen var ett sätt att ge sjön nytt liv och att stimulera fiskeintresset.

– Det har fungerat bra och eftersom det finns en del vitfisk, abborre och gädda kvar i sjön är fisket attraktivt, säger Elis Langemar och berättar att föreningen ska fortsätta med att sätta ut regnbåge i Nässjön.

Under vårvintern planerar föreningen också en pimpeltävling på Tryssjön.

– Fiskeintresserade med idéer som kan utveckla fisket ytterligare är välkomna att höra av sig, säger fiskevårdsbasen.

Mer läsning

Annons