Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-kritik mot taxan: "Vi måste premiera dem som sköter sig"

Annons

-Att tre fastighetsägare som delar avfallstunna ska betala totalt 180 procent av hel avgift är fullständigt orimligt.

Det anser socialdemokraten och kommunstyrelseledamoten Ann-Gret Olsson.

-Det här visar att vi inte haft tillräckliga diskussioner om taxans konstruktion, anser hon.

Tidningen berättade igår att flera fastighetsägare reagerat över att de som delar tunna från och med årsskiftet får betala vardera 60 procent av hel avgift. Det innebär att två som delar tunna får betala 120 procent och att tre som delar tunna får betala 180 procent.

Gatu- och va-avdelningens miljöhandläggare Ingrid Nordesjö förklarar att det här beror på att de som delar tunna måste stå för kostnaderna för den hantering som ändå ger dem en kraftigt reducerad avgift.

-Att uppnå millimeterrättvisa är omöjligt, betonar hon.

Men Ann-Gret Olsson är inte nöjd med den förklaringen:

-Vi måste ha en mer ingående diskussion om taxekonstruktionen och om vad som är rättvist. Jag har deltagit i kommunfullmäktiges beslut om taxan, men har inte fått någon information om att konstruktionen skulle få de här konsekvenserna. Är det en upphandlingsfråga måste vi, om det inte går att ändra omgående, se över kravspecifikationen till nästa upphandling.

Ann-Gret Olsson befarar att taxans konstruktion nu kan motverka ett övergripande mål om att förmå invånarna att producera en mindre avfallsmängd.

-Vi måste premiera dem som sköter avfallshanteringen och källsorterar på rätt sätt. Men vi ska också premiera dem som anstränger sig för att minska sopberget, anser hon.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons