Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S, C och M svarar: "Orealistiskt och populistiskt"

– Ett centraliserat demensboende är den långsiktigt bästa lösningen – för de dementa, för personalen och för kommunens ekonomi. Det anser ledande företrädare för S, C och M.
– KOSA försöker föra allmänheten bakom ljuset med sina orealistiska förslag, säger Ann-Gret Olsson (S), ordförande i socialnämnden.

Annons

Ann-Gret Olsson, oppositionsrådet Fredrik Jarl (C) och M:s gruppledare Stefan J Eriksson betonar att de vill samla demensboendet på en plats för att ge bästa möjliga vård.

– Att ha personal, läkare och sjuksköterskor efter vägarna mellan flera boenden kostar tid som istället borde ägnas åt patienter, påpekar Ann-Gret Olsson.

– Att samla boendet gör att personalen får nära till kollegor och kan byta erfarenheter samt hjälpa och avlasta varandra, förklarar Stefan J Eriksson.

– Vi ska ha ett decentraliserat vård-och omsorgsboende, men måste samla demensboendet för att det är kostnadseffektivt och framför allt bra för de boende och personalen, anser Fredrik Jarl.

LÄS MER: Omsorgsstriden trappas upp: KOSA och MP lägger nygammalt förslag

Oppositionsrådet säger att den KOSA-initierade ombyggnaden av Gagnefsgården till Solgården visat sig bli dyrare än beräknat genom att kommunen tvingats sätta in extra personal "för att byggnaden, som vi tidigt påpekade, inte är anpassad för demensboende.

– Om KOSA fortsätter att fara runt som ett populistiskt missnöjesparti kan det bli riktigt kostsamt och rent av leda till fler skattehöjningar, varnar Fredrik Jarl, som säger att Björbo servicehus ska vara kvar som ett vård- och omsorgsboende.

Stefan J Eriksson betonar att kommunen på lång sikt står inför stora ekonomiska utmaningar och måste arbeta för bra och hållbara lösningar.

Ann-Gret Olsson ifrågasätter uppgiften att kommunen omgående kan bygga i Björbo:

– All byggnation måste upphandlas och dessförinnan ska detaljerade ritningar tas fram för varje objekt – och alla byggplaner kan överklagas.

Hon konstaterar också att det beslut som tagit gäller ett samlat demensboende vid Nässjön och att alla aspekter på det utretts och redovisats. Kostnadskalkyler ska ingå i förslaget som fullmäktige ska ta ställning till i mars.

– Strategier för vård- och omsorgsboenden fram till 2025 är ute på remiss till 31 januari. Därefter kommer beslut och det mest sannolika är att serviceboendet i Björbo blir kvar i nuvarande form under de närmaste åren. KOSA:s agerande gynnar vare sig de demenssjuka eller deras anhöriga, hävdar socialnämndens ordförande.

Mer läsning

Annons