Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raildoc ska flytta från Björbo

/
  • Raildocs mätrigg in action. Företaget ska nu lämna Björbo för Borlänge.  Foto: Göran Danielson Foto: Göran Danielson

Annons

Företaget Raildoc har funnits och verkat i Björbo i fem år. Nu går dock flyttlasset till nya lokaler i Borlänge.

- Raildoc ingår i koncernen STG som nyligen köpte en stor lokal i Borlänge. Alla dotterbolag ska samlas där. En del av flyttlasset har redan gått, men själva verkstaden blir kvar i Björbo till senare i höst. Och verksamheten påverkas inte av flytten, det blir snarare smidigare att sitta under samma tak som våra kollegor i koncernen, säger Dan Trum.

Idén att modernisera tillståndsbedömningen av slipers på järnvägar mynnade ut i att företaget bildades 2005.

- I alla tider har man gjort bedömningen till fots. Så vitt vi vet är vi ensamma i världen om den här metoden, säger Dan Trum.

Raildocs bedömning går ut på att en mätrigg har monterats på en bil som sedan åker på järnvägsrälsen. Mätriggen känner av sliperns invändiga status och den eventuella nedsjunkningsgraden.

- Den här problematiken finns överallt och man inspekterar till fots runt hela världen, säger Dan Trum.

Raildoc utför själva mätningarna på egen hand och tillverkar även sin mätutrustning. Eftersom företaget är relativt ungt satsas det fortfarande mest på den inhemska marknaden. Men planer finns på att etablera sig i Europa och sedan resten av världen.

- Det finns mycket järnväg i Sydamerika och Australien. Men vi börjar med att utveckla oss i Sverige. Dessutom har vi knutit kontakter i Schweiz. Vi ska ner dit och demoköra i höst, säger Dan Trum.

Mer läsning

Annons