Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psalmodikon och motbok på PRO-möte i Björbo

INSÄNT/Hur ser ett psalmodikon ut och hur spelade man på det? Det var en av många frågor om gamla tiders föremål som besvarades när Björbo-Floda PRO hade månadsmöte i IOGT-lokalen.

Annons

Nostalgiträff var rubriken för mötet och nostalgi präglade mängden av gamla föremål som deltagarna tagit med sig hemifrån och presenterade för PRO-vännerna.

Majlis Gustavsson visade upp det ålderstigna stränginstrumentet psalmodikon vilket oplanerat sammanföll med att Rolf Samuelsson hade med sig en tidsenlig psalmbok med instruktioner över hur melodierna skulle spelas.

Malte Enmalm visar uppläseboken Sörgården från 1943.  >

Den nostalgiska stämningen under mötet förtätades också när Malte Enmalm visade upp och berättade om folkskolans läsebok Sörgården, som generationer av skolbarn använde för att lära sig läsa under stora delar av 1940-talet.

Kornetten som jämnadevägen för farfars äktenskap visas upp av Tomas Fredén.

Hur farfar blev frälsningssoldat och lärde sig spela på kornett för att kunna gifta sig med sin älskade flicka berättade Tomas Fredén och visade upp och tutade i ett hundraårigt och något buckligt mässingsinstrument.

Motboken. som krävdes för inköp av rusdrycker, hemgjorda skridskor, ett etui med rakknivar, ett konstnärligt utskuret handtag till ett verktyg för att mosa kokta potatisar till djurfoder och en bälgkamera var ytterligare några av de ”nostalgiföremål”, som visades upp för en intresserad och sakkunnig publik.

Månadsmötet inleddes av ordförande homas Fredén, som uppmanade alla att göra sig av med alla mynt, som lagrats i spargrisar och portmonnäer. Många butiker tar inte emot mynt för mer än 25 kronor per gång och bankerna kräver betalt för att växla in mynt.

Bland kommande aktiviteter påmindes om påsklunch hos Wåhlstedts, utflykt till Insjön och bussresa till Husbyringen, som beskrivs närmare på hemsidan.

Mer läsning

Annons