Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Björbo-Floda vill få fler medlemmar - lockar med bildvisningar

Annons

När PRO Björbo-Floda höll sitt senaste möte konstaterades att föreningen behöver fler medlemmar för att trygga sin framtid. För att skapa intresse planerar man ett par bildvisningar i höst som förmodligen kommer vara öppna för allmänheten.

Trots högsommarvärmen kom runt 25 medlemmar till det senaste mötet den 24 maj i IOGT-lokalen i Björbo. Ordföranden Tomas Fredén hälsade välkommen. Han tog först upp frågan om medlemsantalet - fler faller nu ifrån än som skrivs in. För att skapa intresse för verksamheten planerar man i höst att visa bilder ur Malte Enmalms skrift ”Björbo, folk och byggd i gången tid”. Likaså har Bengt Erkers lovat visa bilder ur sin svit om fäbodar i Floda och Björbo. Eventuellt kommer aktiviteterna att vara öppna för intresserad allmänhet.

Gun Östman slog ett slag för två begivenheter arrangerade av PRO Gagnef, nämligen besök på Risåsa fäbodar den 29 maj och sommarfesten på Ängsholn den 15 augusti.

Så höll Karin-Maria Berglund, oftast kallad Lillan, en uppskattad föreläsning om Eljas Olov Olssons donations tillblivelse och verksamhet. Att det var ett stycke levande bygdehistoria märktes bland publiken som kände igen mycket av det hon berättade.

Karin-Maria

Donationen blev till på 1920-talet genom den fond som Eljas Olov Olsson testamenterade, med syfte att bygga ett församlingshem i Björbo och anställa en diakonissa. Innan fattig-Sverige blev omvandlat var behovet av stödjande verksamhet till mindre bemedlade stort ute i byarna i vardagsnöd och vid sjukdom.

Björbo Lillkyrka blev det åsyftade församlingshemmet efter att från början varit tjänstebostad för diakonissan. Genom en donation efter Hulda Larsson kunde en kyrksal byggas till 1991. Med ursprungsmedel och stöd från Kyrkofonden kunde ytterligare en utbyggnad ske åtta år senare; en samlingslokal för bland annat barnverksamhet.

Björbo Lillkyrka förvaltas av en styrelse och i lokalerna håller Floda församling gudstjänster, vigslar och sorgeakter. I veckorna pågår barnverksamhet, "Käringfritt för gubbar" och "Tisdagsgruppen" med lättgympa för damer. Väntjänsten och kyrkliga syföreningen samlas också i Lillkyrka.

Mänskliga kontakter och öden genom åren passerade revy, och Berglund avslutade med en vädjan om fler frivilliga till Väntjänsten. Antalet frivilliga i Väntjänsten har krympt till endast tre personer som i dagsläget kan ställa upp för skjuts till läkarbesök eller vara ett sällskap för de som är ensamma.

Mer läsning

Annons