Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär loppis i Bäsna

/
  • Loppisgeneralen. Åke Wikman var belåten med resultatet av lördagens loppmarknad – 21 500 kronor, som går till hjälpverksamhet och andra välgörande ändamål.
  • Nöjd. Kjell Engdahl hittade bland annat denna gamla stenkaka med svensk musik från 1940-talet.
  • Fyndar. Inga Persson var en av alla dem som besökte Lionsloppisen i Bäsna. Här tillsammans med Lionsrepresentanten Gunilla Lindqvist.

Annons

Lördagens Lionsloppis inbringade 21 500 kronor. Ett gott resultat, tycker loppisgeneralen Åke Wikman.

Loppisen i Bäsna är mycket populär och har besökare från hela Dalarna.

- Inför varje loppis får jag också massor av telefonsamtal från människor som vill veta mer om loppisen, berättar Åke Wikman.

När tidningen besökte butikslokalen en dryg timme efter att den öppnat rådde fortfarande trängsel, även om den värsta anstormningen var över. Många ville få tag på någon av de Lionsmedlemmar som fanns på plats för att sätta priser. Några priser fanns nämligen inte utsatta på förhand, utan kunderna och Lionsrepresentanterna fick komma överens om en lämplig - ofta mycket låg - summa.

- Folk tycker om att pruta, och de ska ju känna att de verkligen kan göra fynd här, sade Gunilla Lindqvist.

En av dem som var där för att fynda var Inga Persson, som bland annat köpte en uppsättning porslinsmuggar. Först tänkte hon bara köpa tallrikar, men efter att Gunilla Lindqvist erbjudit även muggarna till ett förmånligt pris, hamnade också dessa i inköpskassen.

- Jag är helnöjd. Och dessutom fick vi några tygservetter på köpet, sade Inga Persson.

Allt som säljs på Lionsloppisen är skänkt av allmänheten. Det som somliga tycker är skräp eller kanske bara har tröttnat på, blir fynd för andra. Pengarna går till välgörande ändamål i Gagnef och annorstädes. Allt arbete kring loppisen sker ideellt och det enda som kostar pengar är hyran av lokalen. Och även om Lionsmedlemmarna såg ut att ha mycket att göra denna dag, framhåller Gunilla Lindqvist att den största delen av arbetet sker före själva loppisen.

- Det är mest jobb med att ta reda på och sortera allt som lämnas in, konstaterar hon.

Och det är i sanning stora mängder glas, porslin, böcker, tavlor, krukor, tekniska apparater och mycket, mycket mer som skänkts. En av besökarna, Kjell Engdahl, hittade bland annat en gammal stenkaka från 40-talet, som han ska införliva i sin redan omfattande samling, medan Edith Nygårds hittade ett kinesisk porslinskrus och en kurbitsmålning.

- Jag brukar ofta besöka loppisen. Förra gången köpte jag en stor fruktskål, som inte såg något vidare ut. Men det visade sig vara en silverskål, som blev riktigt fin när vi putsat den, berättade hon.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons