Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Organist från Gagnef belönad vid musikhögskolan

/
  • Belönad organist. Gagnsingen Martin Lindman har belönats vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm för sina utmärkande prestationer under studietiden. Foto: Privat 

Annons

- Det är beundransvärt att det finns en så aktiv och välfungerande musikskola i en så pass liten kommun som Gagnef - en skola som faktiskt varit startpunkten för ett flertal professionella musiker, säger Martin.

Under åren har han spelat både trumpet och piano - och sedan drygt tio år är det orgel som gäller för hela slanten. Efter fyra års studier vid grundutbildningen på Kungliga musikhögskolan i Stockholm, sökte Martin vidare till solistutbildningen på 80 poäng. Konkurrensen till vidareutbildningen är stenhård - max tre personer antas - och den ges bara de år som de sökande anses tillräckligt kompetenta. Antagningsprovet består av att framföra en bred repertoar från skilda epoker.

- Självklart blev jag jätteglad när jag kom in, det var under grundutbildningen jag fick upp intresset för att vidareutbilda mig - och i grund och botten handlar allt om mitt genuina musikintresse, säger Martin.

I våras gav han sin examenskonsert i Oscarskyrkan i Stockholm, och vid avslutningen belönades han med en mycket speciell utmärkelse - P A Bergs jetong - en belöningspenning som delas ut till personer som utmärkt sig särskilt under studietiden. Endast tre personer har mottagit denna utmärkelse de senaste tio åren.

- Det är så klart roligt att få uppskattning för det man gör, för man ger en del av sig själv när man spelar - och då är det kul att andra lyssnar, säger han.

Martin arbetar heltid som organist i Norrala och Trönö församlingar i Hälsingland - något han gjorde även under studietiden - och i sin tjänst är Martin en del av kyrkans verksamhet och spelar vid dop, begravningar, vigslar och förrättningar. Han ger även egna orgelkonserter och leder församlingens körverksamhet - både för barn och vuxna.

Det må låta enkelt att nå dit Martin har gjort - men han försäkrar att det inte finns några genvägar till att bli en bra musiker.

- Det ligger många timmars övning innan man behärskar ett instrument och det viktigaste är att ha övningsdisciplin och entusiasm - för de allra flesta måste öva, säger han, och tack vare Dans- och musikskolan i Gagnef har jag kommit dit jag är idag - för det var där allting en gång började.

Mer läsning

Annons