Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt butiks- och kulturhus i Djurås

/
  • Bättring. Jens Eriksson jämnar till väggen i den nya trappuppgången.
  • Entré. Göte Lövgren tillsammans med den strävhåriga taxen Nicko utanför Lindberghallens nya entré mot tåg- och busshållplatsen.
  • Stabil. – Det är ungefär sex kubikmeter betong i den nya trappen och ungefär lika mycket i väggen, berättar Peabs Jonny Lahr, Christian Havi och Toger Andersson.

Annons

Lindberghallens entré mot järnvägen är klar, men fortfarande återstår en del jobb med buss- och tågväntrummet och en handikapptoalett.

Den nya, svängda trappen till övervåningen är gjuten och under de närmaste veckorna ska den gamla sågas och bilas bort.

Väggarna i Arbetsförmedlingens gamla lokaler, som ska byggas om till bibliotek, har rivits och arbetet med att göra om Adelborgsalen och Perjonssalen har inletts. Nya entréer och stora glaspartier ska ge möjligheter till ett effektivt och flexibelt bruk av salarna, som ska kunna nyttjas var för sig, tillsammans och även som en del av biblioteket.

Det ska också ge ett lyft åt Gagnefsbiografen och den övriga verksamheten i den stora Lindbergsalen.

Delar av golvet i Perjonssalen har bilats bort för att ge plats för en ny och mindre brant och farlig trapp intill hissen.

Den nya och svängda trappen kommer att kläs med ask och ek för att ges en mjukare och varmare framtoning. Det här innebär att de framtida biblioteksbesökarna får trampa på ask och ek för att låna en bok.

– Lindberghallen har under några månader varit en byggarbetsplats med allt vad det innebär av störningar, inte minst i form av buller. Men allt har fungerat väldigt bra. Alla berörda har visat stort tålamod och totalentreprenären PEAB har varit mycket tillmötesgående och förlagt vissa arbeten till nätter och helger för att minimera störningarna för alla dem som är verksamma i och besöker byggnaden, säger Rolf Olérs och konstaterar att det handlar om kommunens största offentliga byggnad med en mängd olika funktioner och användningsområden.

Systembolaget har redan invigt sina nya lokaler och Ica är kvar i sina. Centrum för goda råd, som ska invigas den 20 april, börjar ta form och hyresgästerna har redan flyttat in, samtidigt som Turistbyrån inlett fotoutställningen "Vatten i vår närhet", som utgörs av foton från bildtävlingen till den nya mijöalmanackan.

– Biblioteket flyttar in under april och förhoppningsvis är det klart att öppnas under maj. Det innebär att till försommaren bör hela huset med alla verksamheter stå klart, säger fastighetschefen.

– När den nya trappen är klar och entréplanet öppnas får vi en form av ljusaxel genom byggnaden, som kommer att bli mycket attraktiv och fylla en stor funktion för såväl kommunens invånare som tillfälliga besökare, anser Rolf Olérs.

Mer läsning

Annons